DUŠICA IVETIĆ: “DJECA DA OD NAJRANIJEG UZRASTA STEKNU NAVIKU POSJEĆIVANJA USTANOVA KULTURE”

U okviru kampanje “Pravac muzej” Opštinsku javnu ustanovu “Muzeji” Kotor posjetilo je oko 1427 učenika kotorskih osnovnih škola i đaka iz Resursnog centra “Dr Peruta Ivanović”.

Prema riječima v.d. direktorke, dr um. Dušice Ivetić, radi se o prvom u nizu projekata koje planiraju u cilju povezivanja i približavanja ove ustanove lokalnom stanovništvu, a ovoga puta je “akcenat bio usko usmjeren na kotorske osnovce”.

“Uz uspješnu saradnju sa Turističkom organizacijom i uz podršku opštinskog Sekretarijata za kulturu, sport i društvene djelatnosti obezbijeđen je prevoz za djecu iz područnih škola kao i materijal za likovne radionice”, kazala je Ivetić za emisiju “Katareo” na Radiju Kotor.

Istakla je da je rad sa djecom neizostavna stavka muzejske djelatnosti kako bi se od najranijih uzrasta stekla navika posjećivanja ustanova kulture.

“Između ostalih, školarci su bili u prilici da pogledaju izložbu “Ispričat ću ti priču” Arheološkog muzeja iz Zadra, u okviru koje je bila predstavljena i zbirka predmeta nađenih u nekropolama koje potiču iz prvog odnosno drugog vijeka nove ere i to ih je jako zainteresovalo.”

U radu likovne radionice koja je organizovana u crkvi Svetog Pavla učestvovalo je 350 mališana iz naše opštine.

“Napravili smo mješovite grupe, a radionica je koncipirana kroz proces igre i razmjene, u namjeri da se djeca oslobode ustaljenih šablona i kako bismo podstakli kreativnost koja je, zapravo, svojstvena njihovom uzrastu. Neki od mališana su se lako prepustili ovom procesu, a neki su pružali izvjestan otpor što nam je potvrdilo da su od najranijeg djetinjstva opterećeni šablonima i šablonskim koncipiranjem odnosno predstavom svijeta. Izvedeni su određeni zaključci na osnovu kojih ćemo pristupiti organizaciji drugih programa. Cilj je da i mi kao ustanova kulture promovišemo ono za što smatramo da je ispravan stav i pokažemo kako bi kreativnosost od najmlađih uzrasta trebalo da se razvija”, kaže Ivetić.

Dodaje da je za 16. novembar planirano otvaranje izložbe u okviru koje će zainteresovani moći da pogledaju radove nastale tokom trajanja radionice.

Kotorski osnovci bili su u prilici da posjete Muzej grada Perasta, Rimske mozaike u Risnu te Galeriju solidarnosti, Crkvu sv. Mihaila – Lapidarijum i Crkvu sv. Pavla u Starom gradu, gdje su ih kustosi upoznali sa bogatom kulturnom baštinom Kotora i Boke Kotorske.

Razgovor sa v.d. direktorke OJU “Muzeji” Dušicom Ivetić zabilježila je Jelena Kljajević.