Rođene su „Kotorske legendice”, živjele „Kotorske legendice”!

U Muzeju grada Perasta javnosti je predstavljena knjiga „Kotorske legendice” u izdanju OJU „Muzeji”.

Po riječima glavne urednice programa Jelene Vukasović, „Kotorske legendice” su prvo obraćanje djeci ove gradske muzejske kuće pripremljeno u namjeri da se djeca ovog kraja ohrabre i podstaknu da uče o našem kulturnom nasljeđu. „Knjigu smo nazvali Legendicama oponašajući i prizivajući dječji topli odnos prema ispričanim pričama, pisana je pismom sa kojim se naprije sretnemo u školi, a objavljena na crnogorskom, engleskom, ruskom i italijanskom jeziku. Ona nudi i odgovore na važna pitanja poput toga što je to kulturno dobro i koja je razlika između materijalnog i nematerijalnog kulturnog dobra“, rekla je Vukasović. Nastavi čitanje » “Rođene su „Kotorske legendice”, živjele „Kotorske legendice”!”

“Kotorske legendice” u Muzeju grada Perasta

Promocija knjige „Kotorske legendice“ u izdanju OJU „Muzeji“ Kotor biće održana u četvrtak 30. juna s početkom u 21 sat u dvorištu Muzeju grada Perasta, a besplatan prevoz organizovan je u 20 sati sa autobuskog stajališta kod Kulturnog centra.

Knjiga predstavlja niz legendi našeg kraja i namijenjena je djeci uzrasta do 12 godina. Tekst je priredila Milka Kolundžić, ilustracije uradila Ana Rodić, a odlomke će na promociji čitati mladi glumac Miloš Kašćelan. Knjiga „Kotorske legendice“ je drugo ovogodišnje izdanje „Muzeja“, a objavljena je na crnogorskom, engleskom, ruskom i italijanskom jeziku. Nastavi čitanje » ““Kotorske legendice” u Muzeju grada Perasta”

Novi katalog Lapidarijuma i Crkve sv. Mihaila

U cilju promocije bogate kulturno-istorijske zaostavštine grada Kotora i samog zaliva, gdje pojedini segmenti muzejskog fundusa imaju značaj svjetskih razmjera, Opštinska javna ustanova “Muzeji” sprovodi čitavi niz programskih aktivnosti kojima se ponovno otkrivaju dragulji prošlih vremena.

Lapidarijum u kotorskom Starom gradu, kao i Crkva sv. Mihaila gdje je smješten, slikovita su potvrda izrazito vrijednog nasljeđa koje je danas ponajbolji pokazatelj važnosti Kotora u jadranskom pa i mediteranskom prostoru kroz vjekove.

Nastavi čitanje » “Novi katalog Lapidarijuma i Crkve sv. Mihaila”

Čak 500 osnovaca proteklih dana posjetilo naše muzeje!

Učenici velikog broja osnovnih škola u Crnoj Gori, u okviru završnih ekskurzija školske godine na izmaku, posjetili su Muzej grada Perasta i Rimske mozaike u Risnu.

S kulturnim nasljeđem odnedavno predstavljenom novom postavkom Muzeja grada Perasta, kao i vrijednim mozaicima nekadašnje rimske vile u Risnu, samo proteklih dana upoznalo se čak 500 đaka iz Podgorice, Nikšića, Žabljaka i Mojkovca. Nastavi čitanje » “Čak 500 osnovaca proteklih dana posjetilo naše muzeje!”