84 GODINA MUZEJA GRADA PERASTA

Opštinska javna ustanova “Muzeji” Kotor, povodom 84 godine od osnivanja Muzeja grada Perasta,  pripremila je publikaciju posvećenu mletačkom topu tipa falconet, vrijednom i rijetkom muzejskom predmetu.

Top Zelenko, kako su ga Peraštani zvali, izrađen je u Veneciji u XVI vijeku, a u Perastu je još od 1677. godine. Ovakvih topova ima još u vojnom muzeji Askeri u Istanbulu i vojnoj marini u Marmarisu.

Zanimljivost ovog topa ogleda se i u starosti lafeta na kom se nalazi, za koji je hemijska analiza potvrdila da datira iz XVII vijeka, a u svijetu, osim peraškog, postoji samo još jedan koji se nalazi u Kopenhagenu.

Nastavi čitanje » “84 GODINA MUZEJA GRADA PERASTA”

Obavještenje o radnom vremenu za praznike

OBAVJEŠTAVAMO VAS DA ZBOG PREDSTOJEĆIH PRAZNIKA ORGANIZACIONE JEDINICE U OKVIRU OJU “ MUZEJI” KOTOR NECE RADITI DANA: 1, 2, 6, 7 I 8 JANUARA.

MUZEJ GRADA PERASTA U FILMU “BALKARAVANA 2020”

Film je snimljen u sklopu projekta #Balkaravana2020, koji je između ostalog podrazumijevao i petodnevnu biciklističku turu po Crnoj Gori.

Oraganizator ture u Crnoj Gori je nevladino udruženje Biciklo.me, a realizaciju projekta pomogli su RYCO i Western Balkans Fund.

Turu su vozili: Dejan Tofčević, David Dabetić, Ivana Anđelić, Dragoljub Duško Vuković i Branko Božović.

O Muzeju grada Perasta i Perastu govorila je etnološkinja Danijela Đukić.

OJU “MUZEJI” KOTOR OBJAVILA RUKOPISNU KNJIGU DRAGA MARTINOVIĆA O PRECIMA PORODICE MARTINOVIĆ IZ PERASTA

Opštinska javna ustanova “Muzeji” Kotor završila je još jedan od mnogobrojnih projekata, čija je realizacija bila aktuelna prethodnih mjeseci.

Rukopisna knjiga Draga Martinovića je hronika života i društvenih dešavanja u Perastu, koje je ovaj vrijedni i mudri čovjek zapisivao dugih četrdeset godina. Sam tekst, pisan u kombinaciji na italijanskom jeziku (mletački idiom), kao i na staroslovenskom (ćirilica), predstavljao je veliki izazov.
Profesorica italijanskog jezika Marija Knežević zajedno sa iskusnim arhivistom iz Istorijskog arhiva Kotor – Državni arhiv Crne Gore, profesorom Josipom Katelanom, intenzivno je radila na prevodu više od četiri mjeseca, a kako sama kaže, veliko olakšanje je bilo, njeno iskustvo na prevođenju starih dokumenata u Državnom arhivu Crne Gore, gdje je radila dvije godine.

Nastavi čitanje » “OJU “MUZEJI” KOTOR OBJAVILA RUKOPISNU KNJIGU DRAGA MARTINOVIĆA O PRECIMA PORODICE MARTINOVIĆ IZ PERASTA”

OJU “MUZEJI” KOTOR IZDALA KATALOG ETNOGRAFSKE ZBIRKE MUZEJA GRADA PERASTA

Opštinska javna ustanova “Muzeji“ Kotor obavještava javnost da je iz štampe izašao Katalog Etnografske zbirke Muzeja grada Perasta.

Katalog je proizvod višemjesečnog stručnog angažovanja koleginica etnološkinja, koje su istraživačkim radom i predanošću, izdejstvovale veoma bitno izdanje o kulturnom dobru u okviru etnografske zbirke u muzeju.

Nastavi čitanje » “OJU “MUZEJI” KOTOR IZDALA KATALOG ETNOGRAFSKE ZBIRKE MUZEJA GRADA PERASTA”

Rimski mozaici u Risnu dobili izložbeni prostor

Nakon što je upravljanje arheološkim lokalitetom Rimski mozaici u Risnu početkom godine skupštinskom odlukom povjereno Opštinskoj javnoj ustanovi “Muzeji” Kotor, uz objedinjavanje stručnih i administrativnih kapaciteta u cilju sveobuhvatnije brige o vrijednom kulturnom nasljeđu, otpočelo se i sa uređenjem unutrašnjeg i vanjskog prostora ovog lokaliteta, koji čuva ostatke rimske vile sa mozaicima iz II vijeka nove ere.

Nastavi čitanje » “Rimski mozaici u Risnu dobili izložbeni prostor”

AUTORSKO VEČE KNJIŽEVNICE DRAGANE KRŠENKOVIĆ BRKOVIĆ ODRŽANO U MUZEJU GRADA PERASTA

Autorsko veče “Svijet varki i iluzija“ književnice Dragane Kršenković Brković održano je sinoć (1. oktobar) u Muzeju grada Perasta.

Dragana Kršenković Brković autorka je romana “Atelanska igra” i “Izgubljeni pečat”, zbirki pripovjedaka “Vatra u Aleksandriji” i “Gospodarska palata”,  zbirke jednočinki “Iza nevidljivog zida”, monografija “Poetika prolaznosti: Organizacija vremena u Ranim jadima Danila Kiša” i “Fragmenti: Zapisi o književnosti”, kao i knjiga za djecu – “Tajna plavog kristala”, “Duh Manitog jezera”, “Muzičar s cilindrom i cvijetom na reveru”, “Modra planina” i “Tajna jedne Tajne”.

Nastavi čitanje » “AUTORSKO VEČE KNJIŽEVNICE DRAGANE KRŠENKOVIĆ BRKOVIĆ ODRŽANO U MUZEJU GRADA PERASTA”

Autorsko veče Dragane Kršenković Brković u Muzeju grada Perasta

„Svijet varki i iluzija“ – naziv je autorske večeri književnice Dragane Kršenković Brković  koja će biti održana u četvrtak 1. oktobra 2020. godine s početkom u 18 sati u Muzeju grada Perasta u Perastu.

O stvaralaštvu i poetici autorke govoriće književnik Miraš Martinović, a publici će se obratiti i Dragana Kršenković Brković.

Organizator književne večeri je Opštinska javna ustanova „Muzeji“ Kotor.