Uspješno organizovana Noć muzeja

Noć muzeja jedinstveno je kulturno dešavanje, a Kotor jedan od gradova u svijetu koji na ovaj način prezentira svoje bogato nasljeđe.

Opštinska javna ustanova “Muzeji” Kotor ove je godine za Međunarodni dan muzeja otvorila vrata svih organizacionih jedinica, pa je značajan broj domaćih i stranih posjetilaca imao priliku da do dubuko u noć uživa u čarima palata, crkava i arheoloških lokaliteta, upoznavajući se ujedno sa impozantnom umjetničkom i istorijskom zaostavštinom. Nastavi čitanje » “Uspješno organizovana Noć muzeja”

Predstavljena monografija “Galerija solidarnosti”

Opštinska javna ustanova “Muzeji” Kotor, povodom Međunarodnog dana muzeja i Noći muzeja, priredila je promociju monografije “Galerija solidarnosti”.

Autorka monografije je mr Marija Mihaliček, istoričarka umjetnosti i muzejska kustoskinja, koja je dugi niz godina rukovodila Galerijom solidarnosti, dok dizajn monografije potpisuju Dimitrije Pajtić i Katarina Jezdović.

Monografija predstavlja dugo očekivani i planirani projekat sa ciljem da se na pravi način i u pravom svjetlu predstavi bogatstvo i raznolikost fonda Galerije solidarnosti, kazala je dr um. Dušica Ivetić, v.d. direktorke OJU “Muzeji” Kotor. Nastavi čitanje » “Predstavljena monografija “Galerija solidarnosti””

Noć muzeja

Povodom Međunarodnog dana muzeja, u srijedu 18. maja, sve organizacione jedinice Opštinske javne ustanove “Muzeji” Kotor (Muzej grada Perasta, Rimski mozaici, Galerija solidarnosti, Crkva Svetog Mihaila – Lapidarijum, Crkva Svetog Pavla) radiće do 24 sata.

Ulaz i stručno vođenje su besplatni, a organizovan je i besplatan autobuski prevoz sa autobuskog stajališta kod Kulturnog centra u 19 i 22h za Perast i Risan.

Pokrovitelji manifestacije su Montenegro Shorex DOO i Open Tour DOO.

Promocija monografije “Galerija solidarnosti”

Povodom Međunarodnog dana muzeja i Noći muzeja, Opštinska javna ustanova „Muzeji“ Kotor organizuje promociju monografije „Galerija solidarnosti“ autorke Marije Mihaliček, koja će biti održana u srijedu 18. maja 2022. godine s početkom u 19 sati u Galeriji solidarnosti u Starom gradu.

O važnosti ovog vrijednog fonda i monografije, pored autorke i dizajnera monografije Dimitrija Pajtića, govoriće opštinska sekretarka za kulturu, sport i društvene djelatnosti Tatjana Kriještorac. Nastavi čitanje » “Promocija monografije “Galerija solidarnosti””

Podgorički osnovci posjetili Muzej grada Perasta

Učenici devetih razreda Osnovne škole “Sutjeska” iz Podgorice danas su u pratnji nastavnika posjetili Muzej grada Perasta.

Preko 150 polumaturanata ove podgoričke škole imali su priliku upoznati se sa baroknom palatom Bujović, jednom od najljepših na ovom području Jadrana, te sa bogatim kulturnim i istorijskim nasljeđem, prezentovanim u peraškom muzeju. Nastavi čitanje » “Podgorički osnovci posjetili Muzej grada Perasta”

Predsjednik Opštine Kotor Vladimir Jokić sa saradnicima posjetio Muzej grada Perasta

Predsjednik Opštine Kotor Vladimir Jokić sa potpredsjednicima Nebojšom Ševaljevićem i Sinišom Kovačevićem, sekretarkom za kulturu Tatjanom Kriještorac i ostalim najbližim saradnicima/ama danas je bio u posjeti Muzeju grada Perasta.

U palati Bujović nedavno su okončani radovi na unutrašnjem uređenju a predstavnici/e Opštine Kotor iskazali su zadovoljstvo novom muzejskom postavkom. Nastavi čitanje » “Predsjednik Opštine Kotor Vladimir Jokić sa saradnicima posjetio Muzej grada Perasta”

Direktorica Gradske biblioteke Herceg Novi posjetila Muzej grada Perasta

Danas je Muzej grada Perasta posjetila vd direktorke JU Gradska biblioteka i čitaonica Herceg Novi Jasna Maslan i tom prilikom je muzejskoj biblioteci poklonila 19 brojeva zbornika ”Boka: zbornik radova iz nauke, kulture i umjetnosti”.

U pitanju je vrijedan poklon kojim je obogaćen naš bibliotečki fond publikacijama ove hercegnovske ustanove kulture.

Nastavi čitanje » “Direktorica Gradske biblioteke Herceg Novi posjetila Muzej grada Perasta”

Emisija “Zapis” nacionalnog javnog servisa snimana u Muzeju grada Perasta

Povodom jubileja dvadeset godina emisije “Zapis”, danas je u Muzeju grada Perasta snimljena nova epizoda, čime su evocirana sjećanja na jednu od prvih storija ove jako gledane emisije, kada je upravo na balkonu palate Bujović poznati bokeljski novinar i publicista Tomislav Grgurević govorio o Vicku Bujoviću i legendama grada Perasta.

Dr Miomir Maroš, urednik i voditelj ove kultne reportažne emisije nacionalnog javnog servisa, kazao je da ponovnim snimanjem u muzeju oživljavaju priče sa početka emitovanja kako bi, uz knjigu “Zapisana Crna Gora”, obilježili na najljepši način značajan jubilej emisije. Nastavi čitanje » “Emisija “Zapis” nacionalnog javnog servisa snimana u Muzeju grada Perasta”

Osnovci iz Perasta upozorili na ugroženost ribe “kernja”

Učenici III razreda Osnovne škole ”Veljko Drobnjaković” iz Risna, područno odjeljenje Perast, Jovo Milinović i Matej Međedović posjetili su Muzej grada Perasta s ciljem osvješćivanja lokalne zajednice o ugrožrnosti ribe ”kernja”.

U pitanju je kampanja koja ima za cilj podizanje svijesti o neophodnoj zaštiti ove vrste, od čije populacije je u moru ostalo još samo 1 procenat.

Dječaci su poklonili Muzeju svoja dva crteža koja predstavljaju apel da se riba ne lovi.

Sudije Evropskog suda za ljudska prava u posjeti Muzeju grada Perasta

Muzej grada Perasta posjetile su sudije Evropskog suda za ljudska prava.

U delegaciji su bili predsjednik suda Robert Spano, te sudije Siofra O’Leary, Ivana Jelić, Armen Harutyunyan, Saadet Yuksel, Mirjana Lazarova Trajkovska, Ledi Bianku, Biljana Braithwaite i Darko Asanović.

Predsjednik suda Robert Spano upisao se u knjigu utisaka, izrazivši zadovoljstvo posjetom muzeju.