Saopštenje za javnost OJU “Muzeji” Kotor

U skladu sa Naredbom o sprovođenju mjera za spriječavanje infekcije izazvane novim korona virusom, koju je izdalo Ministarstvo zdravlja, kao i zahtjevom Ministarstva kulture, obavještavamo javnost da Opštinska javna ustanova “Muzeji” Kotor do daljnjeg obustavlja realizaciju programskih aktivnosti koje se odnose na javna okupljanja.

Izložba “Ručni radovi u bijelom tekstilu” otvorena u Galeriji solidarnosti

Opštinska javna ustanova “Muzeji” Kotor, u susret Međunarodnom danu žena, otvorila je sinoć (5. mart) izložbu “Ručni radovi u bijelom tekstilu”, koja predstavlja dio bogatog nasljeđa dobrotske porodice Radimir.

Autori izložbe su etnološkinja Muzeja grada Perasta Danijela Đukić i kolekcionar Zoran Radimir.

Veliki dio predmeta iz privatne zbirke Radimir zaštićeno je pokretno kulturno dobro, a izloženi miljei, stoljnjaci, maramice, podmetači, bavarini, dječje kapice i jastučnice datiraju iz 19. i 20. vijeka. Ova izložba oslikava tradicionalnu vještinu, odnosno tradicionalni zanat koji po arhivskim dokumentima datira još iz 15. vijeka. Nastavi čitanje » “Izložba “Ručni radovi u bijelom tekstilu” otvorena u Galeriji solidarnosti”

Najava izložbe “Ručni radovi u bijelom tekstilu”

Izložba “Ručni radovi u bijelom tekstilu” (dio bogatog nasljeđa dobrotske porodice Radimir), biće otvorena u četvrtak, 5. marta u 19 sati u Galeriji solidarnosti u Starom gradu.

Autori su Zoran Radimir i Danijela Đukić.

Dobro došli!

Otvorena izložba “Papirni novac iz fundusa Muzeja grada Perasta”

Opštinska javna ustanova “Muzeji” Kotor proslavljajući Dan Muzeja Grada Perasta, koji se obilježava u znak sjećanja na njegovo osnivanje 28. februara 1937. godine, upriličila je izložbu “Papirni novac iz fundusa Muzeja grada Perasta”, koju su pripremile kustos-istoričar Aleksandra Simeunović i konzervator-restaurator mr Maja Uskoković. Nastavi čitanje » “Otvorena izložba “Papirni novac iz fundusa Muzeja grada Perasta””

Podgorički osmaci posjetili Muzej grada Perasta

Učenici osmog razreda Osnovne škole “Radojica Perović” iz Podgorice danas su posjetili Muzej grada Perasta, upoznavši se sa istorijatom barokne palate Bujović, kao i znamenitostima Perasta.

Više od 150 osmaka bilo je u prilici da osjeti bilo prošlosti kapetanskog Perasta i da vidi najvrijednije muzejske eksponate koji svjedoče o slavnoj tradiciji i bogatom kulturnom nasljeđu Boke Kotorske.

Najava otvaranja izložbe “Papirni novac iz fundusa Muzeja grada Perasta”

Povodom Dana Muzeja grada Perasta, 28. februara, Opštinska javna ustanova “Muzeji” Kotor organizuje izložbu “Papirni novac iz fundusa Muzeja grada Perasta”.

Na osnovu Programu zaštite kulturnih dobara za 2019. godinu, Ministarstvo kulture Crne Gore odobrilo je sredstva za konzervaciju i restauraciju papirnih novčanica iz fundusa Muzeja grada Perasta.

Nastavi čitanje » “Najava otvaranja izložbe “Papirni novac iz fundusa Muzeja grada Perasta””

Komemoracija povodom smrti Dragane Lalošević, rukovoditeljke Muzeja grada Perasta

Komemoracija povodom smrti Dragane Lalošević, etnološkinje i rukovoditeljke Muzeja grada Perasta, održana je sinoć u palati Bujović u Perastu.

Lalošević je stručnim znanjem i ličnim angažovanjem dala nemjerljiv diprinos razvoju ove ustanove, proučavanju i zaštiti kulturnog nasljeđa.

Nakon odavanja pošte minutom ćutanja, direktorka Opštinske javne ustanove “Muzeji” Kotor mr Slađana Mijanović naglasila je kako je Dragana radni vijek provela upravo u palati Bujović.

Nastavi čitanje » “Komemoracija povodom smrti Dragane Lalošević, rukovoditeljke Muzeja grada Perasta”

Odluka umjetničkog savjeta o izložbama u Galeriji solidarnosti i Crkvi Sv. Pavla u 2020. godini

Umjetnički savjet OJU „Muzeji“ Kotor je na sjednici održanoj 4. februara 2020. godine razmatrao 10 prijava prispjelih na dvomjesečni javni konkurs za izlaganje u Galeriji solidarnosti i Crkvi Svetog Pavla u sezoni 2020. godine koji je okončan 26. januara.

Nastavi čitanje » “Odluka umjetničkog savjeta o izložbama u Galeriji solidarnosti i Crkvi Sv. Pavla u 2020. godini”

Ambasadorka Sjedinjenih Američkih Država u posjeti OJU “Muzeji” Kotor

Ambasadorka Sjedinjenih Američkih država u Crnoj Gori, Njena Ekselencija Džudi Rajzing Reinke posjetila je dana 23.01.2020.godine, sa svojim saradnicima, OJU „Muzeji“ Kotor a u okviru svoje zvanične posjete institucijama Opštine Kotor. Tim povodom sastala se sa direktoricom Ustanove gospođom Slađanom Mijanović. Pored direktorice Mijanović, sastanku je prisustvovala Biserka Milić, menadžer za programske politike i planiranja. Nastavi čitanje » “Ambasadorka Sjedinjenih Američkih Država u posjeti OJU “Muzeji” Kotor”

OJU “Muzeji” Kotor tradicionalno darivala novogodišnje paketiće djeci grada Perasta

Opštinska javna ustanova “Muzeji” Kotor danas je darivala novogodišnje paketiće djeci grada Perasta, čime je nastavljena lijepa praksa prazničnog druženja peraških mališana u palati Bujović – Muzeju grada Perasta.

Novogodišnja fešta za najmlađe stanovnike Perasta priređuje se već sedmu godinu zaredom uz prigodan dječiji kulturni program, a jednu od najljepših bokeljskih palata ni ovog puta nije zaobišao Djed Mraz. Podijeljeno je više od stotinu paketića predškolskoj i djeci koja pohađaju osnovnu školu.

Nastavi čitanje » “OJU “Muzeji” Kotor tradicionalno darivala novogodišnje paketiće djeci grada Perasta”