Najava izložbe „Sačuvano blago dobrotskih palata”

„Sačuvano blago dobrotskih palata” – naziv je izložbe koja će biti otvorena u četvrtak 8. avgusta u 20 sati u Galeriji solidarnosti u Starom gradu.

U organizaciji OJU „Muzeji”, publici će biti predstavljen dio dragocjene zaostavštine porodice Radimir iz Dobrote. Autorke su etnološkinje Dragana Lalošević i Danijela Đukić, a izložbu će otvoriti Milica Martić, načelnica Direkcije za razvoj djelatnosti u oblasti kulturne baštine Ministarstva kulture.

„Porodica Radimiri danas u svoje dvije kuće i Crkvi Sv. Mihovila, od kojih su palata Radimir i Crkva Sv. Mihovila kulturna dobra Crne Gore, čuva porodičnu zbirku starina koja sa svoja 525 predmeta ima status kulturnog dobra Crne Gore. Ovo dobro čine predmeti koji se svrstavaju u etnografske zbirke, kulturno-istorijske i kolekcije građanskog odijevanja, dobrotske nošnje i zbirku dobrotske čipke sa dobrotskim, bijelim i kombinovanim vezom. Pripadaju mu i suncobrani, štapovi, muzikalije, muzički instrumenti, mjerni instrumenti, oprema domaćinstva, oruđa, filatelija, oprema za pisanje, knjige, fotografije i arhivalije. Ova tradicionalna, pomorska i građanska zaostavština je porodično nasljeđe nastalo upravo u Dobroti u vremenskom nizu od tri vijeka. Izložbom Skrivena kulturna baština unutar zidova kamenih palata Dobrote / Zaostavština porodice Radimir pokušali smo da na jednom mjestu prezentujemo dio predmeta porodične zbirke ove znamenite dobrotske porodice, a sve vođeni značajem dokumentovanja njenog razvoja kroz koji se sagledava ne samo razvoj Dobrote i Kotora, već i cijele Boke. Cilj izložbe je na prvom mjestu predstavljanje naše kulturne baštine, kroz čije sagledavanje možemo dobiti jasnu sliku života jedne građanske porodice u prošlosti, njenog značaja i uklapanja, kroz događaje i ličnosti, tokove razvoja cjelokupnog društva toga vremena, sa akcentom na pomorstvo koje je kreiralo sve ostale sfere življenja na obali zaliva” – stoji u najavi izložbe koju potpisuje Dragana Lalošević, jedna od autorki izložbe etnološkinja Dragana Lalošević.

Najava izložbe „Sačuvano blago dobrotskih palata”

OJU „MUZEJI” KOTOR