Najava otvaranja izložbe “Dvanaesti” autora Aleksandra Rafajlovića u Galeriji solidarnosti

Aleksandar Rafajlović je potomak freskopisaca i ikonopisaca Dimitrijevića-Rafailovića, jedanaestorice slikara iz pet generacija Bokokotorske slikarske škole koji svojom djelatnošću, od prve potpisane ikone iz 1680. godine do druge polovine 19. veka, čine najdugovječniju porodičnu slikarsku radionicu u Evropi. 

Autor na izložbi prezentuje svoj rad na formiranju kompletne dokumentacije sa 650 njihovih ikona snimljenih na oko 90 lokacija u Crnoj Gori, Srbiji, Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj. Dokumentacija je prilika da se vide sve ikone, uživa u slikarskom majstorstvu i otklone mnoge nedoumice oko autorstva i vremena njihovog nastanka Aleksandar Rafajlović je čukununuk Iva Rafailovića, ikonopisca sa čijim radom prestaje djelatnost posljednjih slikara u vizantinskom maniru na ovim prostorima.

Najava otvaranja izložbe "Dvanaesti" autora Aleksandra Rafajlovića u Galeriji solidarnosti

Rezultat dugodišnje ekspedicije se može vidjeti na sajtu sa preko 13500 fotografija snimljenih od 2005. godine: www.bokokotorskaslikarskaskola.rs a potragu za djelima svojih predaka autor predstavlja u galeriji na velikim fotografijama koje bilježe detalje sa putovanja.

Radovi na izložbi su nastali u nekoliko posljednjih godina paralelno sa radom na dokumentaciji. Priliku da postane dvanaesti u nizu i uspostavi čvrstu vezu sa porodičnom tradicijom Rafajlović koristi tako što nekoliko radova slika tehnikom svojih predaka, uspostavljajući dijalog sa njima promišljajući sopstvenu poziciju u odnosu na njihovo djelo. Tako nastaju radovi na kojima se prepoznaje misaoni i emotivni rezime o prisustvu i mogućnostima umjetnika.

Na radovima koji su prilozi za biografiju autora, Rafajlović predstavlja sebe kao umjetnika novog milenijuma mnoštvom informacija u različitim medijima, za razliku od ikonopisaca o kojima sem rijetkih potpisa na ikonama gotovo da nema drugih podataka.

Sliku o autoru dopunje šest tekstova koje su za ovu priliku napisali njegovi prijatelji.

Aleksandar Rafajlović je rođen 1957. godine, studirao je slikarstvo u Beogradu i Parizu. Muž, otac troje djece, umjetnik u Beogradu i ulični portretista u Portugalu. Vrhunski doprinositelj nacionalnoj kulturi.

Otvaranje u utorak 14. maja 2019. u 20 sati. Izložbu otvara Zorica Čubrović, arhitekta. Poslije otvaranja autor će sa zainteresovanima razgovarati o radu na izložbi koja će biti otvorena do 4. juna 2019. godine.

Izložba se realizuje uz finansijsku podršku Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, kroz projekat “Sufinansiranja kulturnih delatnosti Srba u inostranstvu”.