Najava predstavljanja knjige Miraša Martinovića u Kotoru

Obavještavamo Vas da će u organizaciji OJU “Muzeji“ Kotor, a pod pokroviteljstvom Turističke organizacije Kotor, u ponedjeljak, 17. decembra, u 19 sati u Galeriji solidarnosti, biti održana promocija knjige “Glasovi iz Doklee“ Miraša Martinovića (Zagreb, 2018). Ova knjiga predstavlja sintezu poetike i višedecenijskog autentičnog književnog rada, što autora izdvaja među crnogorskim piscima i daje mu zapaženo mjesto u vrhu crnogorske literature i stvaralaštva.

“Knjiga “Glasovi iz Doklee“, neobično književno djelo, koje se sastoji od 35 proznih cjelina, treba da bude u biblioteci nacionalne akademije i u svim važnim državnim institucijama kulture, jer je to moderan roman koji svojim enciklopedijskim karakterom, pričama i podacima koje sadrži upućuje čitaoca na ono što je duhovna mjera jednog naroda, njegove legende, mitovi, istorija, pismo i jezik.

Bez ove knjige neće se moći sagledati identiteti Crne Gore u svojoj cjelovitosti, jer nam on potvrđuje milenijumski kontinuitet jedne kulture, besprekidnost trajanja jedne zemlje i njene bogate tradicije“, zapisala je na omotnici knjge mr Aleksandra Vuković.

Knjiga ima enciklopedijski karakter, prepuna je arhetipova i predstavlja određeni kontinuitet i “poveznice“ kojima se uspostavlja dugo trajanje i dubinsko čitanje. Sve priče predstavljaju arhetipove koje “nosimo u sebi ali ih često ne prepoznajemo“. Po riječima Maritinovića “Glasovi iz Doklee“ je “knjiga iz koje su nastale sve moje knjige i knjiga u koju su se vratile sve moje knjige. To je knjiga koja se ispisuje više od tri decenije. To su glasovi ove zemlje, Crne Gore, glasovi stoljeća“.

Najava predstavljanja knjige Miraša Martinovića u Kotoru

Miraš Martinović predstavlja apartnu i posebnu figuru savremene crnogorske književnosti, autentičnog stila, fasciniran je prošlošću, velikim civilizacijama, antičkim temama. Njegovo djelo čitaoca osvaja količinom informacija koje se lagano prepliću kroz priče i događaje iz daleke prošlosti. U sintezi mitskog, književnog, enciklopedijskog, etimološkog i kulturološkog, on na poseban način budi našu maštu i pretvara je u stvarnost. Veliki trud, uloženo znanje, istraživanje – jednom riječju posvećenost prošlosti i minulim epohama, čini Martinovića jednim od najznačajnijih crnogorskih pisaca. On svojim djelom raspaljuje vatru naših saznanja, znatiželja i maštanja. U svojim tekstovima slažući misli kroz slike, on prenosi vantekstualnu realnost, mitološko, istorijsko, stvarno i nestvarno. On čuje glasove, identifikuje se sa istorijskim ličnostima i aktuelizuje u stvarnosti događaje minulih epoha, a činjenice kojima potkrepljuje svoje ogromno znanje izviru iz piščeve melanholije koja živi u njemu potkrepljena i inspirisana plavetnilom čarobnog bokokotorskog zaliva u kojem živi, mašta i stvara.

O knjizi će pored autora govoriti i Bogić Rakočević, direktor Nacionalne biblioteke Crne Gore “Đurđe Crnojević“ sa Cetinja, dok će razgovor sa književnikom voditi Marina Dulović, muzejski pedagog ustanove.