Otvorena izložba Aleksandra Miličića u Galeriji solidarnosti

Izložba radova Aleksandra Miličića, grafičkog dizajnera iz Podgorice, otvorena je sinoć (30. jul) u Galeriji solidarnosti.

Pod nazivom “Reimagine” autor se likovnoj publici u Kotoru  predstavio sa 21 radom koji su nastali ove godine, a podijeljeni su u šest ciklusa. Globalna pandemija i okolnosti u kojima smo se našli nijesu bili uzrok nastanka ovogodišnjih radova, objašnjava Miličić u katalogu koji prati izložbu, ali su, kako navodi, posljedično uticali na stvaranje u svijetu nesigurnosti koji je, paradoksalno, jedini siguran izbor.

Mr Slađana Mijanović, direktorica Opštinske javne ustanove “Muzeji” Kotor, istakla je kako je raduje otvaranje izložbe, uprkos velikoj i zajedničkoj svjetskoj brizi, kad imamo obavezu da čuvamo i sebe  druge.

“Drago mi je što imamo mogućnost da vrata otvorimo domaćim umjetnicima i umjetnicama, onima koji ne prestaju da rade i čekaju svoju priliku. Na programu večeras je grafički dizajn, neizbježan, moderan i moćan likovni izraz koji u savremenom trenutku dobija na sve većem značaju. Obaveza naše ustanove je da taj značaj i prepozna, kao i ljude koji u likovnosti žive mijenjajući i sebe i svijet oko nas”, kazala je Mijanović.

Grafička dizajnerica Radmila Beća Radulović, otvarajući izložbu, naglasila je Miličićevu širinu i opseg umjetničkih polja na kojima iskazuje svoju kreativnost, od direktora marketinške agencije pa do njegovog bavljenja fotografijom i muzikom.

“Protekih pet mjeseci imao je potrebu da prenese čudna osjećanja, kojima preispituje trenutnu globalnu situaciju i daje osvrt na razmišljanja usljed aktuelne pandemije. Taj ciklus radova je podjelio u pet djelova: LockdownLjudi, Moj univerzumDvoje i Znam da me voliš. Ciklus ‘Reimagine’ on vidi kao savremenu likovnu verziju Bokačovog Dekamerona – svaki rad je, kao i kod Bokača, priča, prožet porukom da uprkos svemu treba uživati u svakom trenutku našeg života“, naglasila je Radulović.

Moderator programa bila je Mileva Mršić ispred Galerije solidarnosti, a izložba je otvorena do 12. avgusta.