OTVORENA IZLOŽBA HANE MIRKOV U GALERIJI SOLIDARNOSTI

Izložba slika akademske slikarke Hane Mirkov iz Tivta, pod nazivom “Ispričaću ti priču”, otvorena je sinoć (četvrtak, 20. avgust) u Galeriji solidarnosti u kotorskom Starom gradu.

Opštinska sekretarka za kulturu, sport i društvene djelatnosti Marina Dulović istakla je, otvarajući izložbu, važnost življenja kulture u vremenu pandemije.

“Zahvalna sam mladoj umjetnici koja je našla vremena da dio svog umjetničkog stvaralaštva prikaže kotorskoj publici. Zahvalna sam i Opštinskoj javnoj ustanovi ‘Muzeji’ Kotor koja u ovim neobičnim vremenima nalazi prostora da djeluje u kulturi i unaprijeđuje kulturu kako se to radilo i u vremenu iza nas. Ni našim precima tokom vjekova nije bilo lako, a blažena Ozana, koja je 44 godina molila za svoj narod u ćeliji koja pripada upravo ovoj ustanovi, dokazuje kako su se borili sa teškim vremenima i epidemijama, ostavivši nam nasljeđe koje mi danas baštinimo”, kazala je Dulović.

Autorica se publici u Kotoru predstavila nizom od 25 radova, nastalih u protekle tri godine.

“Radeći na njima nastojala sam da istražujem čovjeka kroz svakodnevne priče i situacije. Od davnina postoje legende i priče, koje se prenose s koljena na koljeno, obogaćene maštom naratora koji kroz priču, dodavajući razne detalje i scene, odsanjaju neki svoj san. Inspirisana izvornim običajima i tradicijom, nastojala sam da odsanjam svoj san i da slikarskom četkicom te priče oživim, izmjestim ih iz prirodnog i očekivanog konteksta dajući im promišljene detalje satkane od imaginarnog svijeta”, navela je, između ostalog, Mirkov u katalogu koji prati izložbu.

Moderator programa ispred Galerije solidarnosti bila je Mileva Mršić, a izložba će biti otvorena do 29. avgusta.