Panel diskusije „Pristupačnost i mogućnosti OSI za participaciju u kulturi“ i „Prikazivanje OSI u medijima i na filmu“

Biserka Milić, projekt menadžerka u OJU „Muzeji“ Kotor, učestvovala je 5. marta na panel diskusiji „Pristupačnost i mogućnosti OSI za participaciju u kulturi“ i „Prikazivanje OSI u medijima i na filmu“, koja se u Kotoru održavala u okviru Prvog Internacionalnog filmskog festivala „Uhvati film Montenegro“, u organizaciji nevladinog udruženja “Art 365” i Udruženja mladih sa hendikepom Crne Gore.

Panel diskusije „Pristupačnost i mogućnosti OSI za participaciju u kulturi“ i „Prikazivanje OSI u medijima i na filmu“
Foto: Radio Kotor

Milić je govorila o aktivnostima koje je OJU „Muzeji“ Kotor sprovela na obezbijeđivanju uslova za posjetu i rad OSI u jedinicama ove ustanove: „Naša ustanova uradila je, sredstvima dobijenim učešćem na konkursima Ministarstva finansija Crne Gore, nekoliko značajnih aktivnosti.

U Muzeju grada Perasta instalirane su pristupne rampe za lica sa inveliditetom, uz prethodno ispoštovanu zakonsku regulativu i dobijanje konzervatorskih uslova od strane Uprave za zaštitu kulturnih dobara Crne Gore. Takođe, prilagođen je postojeći toalet u mjeri u kojoj su dozvoljavale prostorne mogućnosti, nasnimljen je audio i video materijal za buduću sobu namjenjenu OSI, a obezbijeđena je i savremena tehnika za reprodukciju tog materijala“.

Sarađujući sa Savezom slijepih Crne Gore preveden je i odštampan već postojeći vodič kroz Muzej grada Perasta, te je napravljena njegova promocija, dok je po primjerak poslat svim udruženjima slijepih i slabovidih osoba u regionu za njihove biblioteke i kancelarije. „Dio projekta koji se odnosio na izradu audio vodiča“, dodala je Milić, „u izradi je“.

U Crkvi sv. Pavla, na čijoj obnovi su radili stručnjaci iz oblasti konzervacije i arhitekture, a sa ciljem participacije OSI u kulturnom životu grada, postavljen je lift, uz pažljivo odabrane materijale, koji su po konzervatotrskim uslovima naglasili razliku starog i novog, što je i bio cilj. Takođe, u Crkvi sv. Pavla izgrađeni su mokri čvorovi po savremenim standardima.

U Galeriji solidarnosti, koja je prostorno pristupačna, postavljena je pristupna rampa.

„Prostor koji nije tretiran je Crkva sv. MihailaLapidarijum, u kojem su, zbog ograničenog prostora, intervencije za prilagođavanje posjeta OSI umnogome otežane“, zaključila je Milić.