Promocija knjige „Bokeljske teme” Željka Brguljana

Knjiga „Bokeljske teme” autora Željka Brguljana promovisana je sinoć u Crkvi Svetog Pavla u Starom gradu. Prisutne je u ime OJU “MUZEJI” pozdravila kustoskinja mr Jelena Radonjić.

O Brguljanovoj knjizi, koja je prošle godine objavljena u Zagrebu, govorili su istoričarka umjetnosti mr Marija Mihaliček i akademik prof. dr Radoslav Tomić.

Promocija knjige „Bokeljske teme” Željka Brguljana

Da je knjiga Željka Brguljana značajan doprinos poznavanju kulturne baštine Boke Kotorske – kazala je mr Marija Mihaliček. „Središte Brguljanovog interesovanja je njegovo rodno mjesto Prčanj kroz teme o pomorstvu i kulturnom nasljeđu, posebno crkvi Rođenja Marijinog sa nizom novih otkrića o projektantu Makaruciju i inženjeru Milanu Karlovcu, potom kom slovu više o umjetničkim radovima kipara Ivana Meštrovića i Tome Rosandića, slikara Mila Milunovića i radionici Pavla Bilinića.Veći dio autorovog istraživanja posvećen je zavičajnim umjetnicima iz Boke Kotorske koji su živjeli i stvarali u XIX i XX vijeku među kojima su slikar – marinista Bazi Ivanković, pjesnikinja i dramaturginja Ida Verona, poznati strip crtač Andrija Maurović, slikar Antun Šojat i pjesnik Viktor Vida” – rekla je Mihaliček.

Promocija knjige „Bokeljske teme” Željka Brguljana

Akademik Tomić je govoreći o „Bokeljskim temama” između ostalog rekao da je knjiga rezultat velikog istraživačkog napora i Brguljanove znatiželje otkrivanja duha Boke u pomorskim i likovnim sferama, koji se tu ne zaustavlja ,jer je istina da mu je sve u zavičajnoj kulturnoj i materijalnoj baštini blisko i jednako vrijedno .Istakao je da se knjiga sastoji od pet tematskih cjelina koje sadrže dvadeset tri rada naučnog i publicističkog karaktera ,koji su publikovani tokom protekle decenije u časopisima , ljetopisima, zbornicima i knjigama objavljenim u Hrvatskoj i Crnoj Gori. Izabrani tekstovi ovog pasioniranog istraživača istorije i kulturnog nasleđa su ponešto izmijenjeni ili dopunjeni novim saznanjima, a knjiga sadrži još i popise arhivske gradje i literature koje je autor koristio, kao i indeks ličnih imena. Brguljan u svojim tekstovima najviše piše o građanskoj Boki Kotorskoj 19. i 20. stoljeća, stoljeća bez ratova, stoljeća mira i prosperiteta. Bila je to Boka u kojoj je stanovništvo živjelo u redu i poretku kada su školovani ljudi u Beču i Gracu stekli zavidna znanja i donosili ih u rodni kraj. O takvoj Boki Kotorskoj piše Brguljan, postavljajući zavjesu između te i takve Boke i današnje na žalost devastiranog prostora turističkim i komercijalnim sadržajima novog života u njoj, rekao je akademik Tomić.

Na kraju promocije autor knjige Željko Brguljan u svom stilu, tiho i skromno se zahvalio prisutnima i svima koji su pomogli u izdavanju ove knjige i organizaciji njene promocije u Kotoru.

Knjigu Željka Brguljana pod imenom „Bokeljske teme” objavila je prošle godine izdavačka kuća „Antibarbarus” u Zagrebu, a organizatori promocije u Kotoru bili su OJU „Muzeji” i Matica hrvatska – ogranak u Boki Kotorskoj.

OJU „MUZEJI” KOTOR