Rođene su „Kotorske legendice”, živjele „Kotorske legendice”!

U Muzeju grada Perasta javnosti je predstavljena knjiga „Kotorske legendice” u izdanju OJU „Muzeji”.

Po riječima glavne urednice programa Jelene Vukasović, „Kotorske legendice” su prvo obraćanje djeci ove gradske muzejske kuće pripremljeno u namjeri da se djeca ovog kraja ohrabre i podstaknu da uče o našem kulturnom nasljeđu. „Knjigu smo nazvali Legendicama oponašajući i prizivajući dječji topli odnos prema ispričanim pričama, pisana je pismom sa kojim se naprije sretnemo u školi, a objavljena na crnogorskom, engleskom, ruskom i italijanskom jeziku. Ona nudi i odgovore na važna pitanja poput toga što je to kulturno dobro i koja je razlika između materijalnog i nematerijalnog kulturnog dobra“, rekla je Vukasović.

Knjigu je priredila Milka Kolundžić čiji je najveći izazov bio da legende prilagodi dječjem uzrastu.„Pitanja i zadaci imaju za cilj da animiraju najmlađe, pokrenu ih da traže informacije i šire znanja te da u svoju misiju uključuju i druge iz svoje okoline“, dodala je Milka Kolundžić.

Posebno zapažen segment knjige su ilustracije koje je potpisala ilustratorka Ana Rodić. Ona je radila po detaljnim uputstvima direktorke OJU „Muzeji“ i akademske slikarke Dušice Ivetić koja je na sinoćnjoj promociji govorila o konceptu koji je tražen i poštovan. „Htjele smo da ilustracije odišu tradicionalnošću i autentičnošću, imaju jasnu poetiku, izraženu likovnost i uočljiv potez četkice. Pružaju i dozu surealnosti koja djeci daje mogućnost da na svoj način dožive svaku legendicu”, Dušica Ivetić je i istakla da je u rad na ilustracijama utkano puno ljubavi i pažnje, te da se nada da će tu emociju djeca prepoznati.

Na promociji je govorila i bibliotekarka u Muzeju grada Perasta Snežana Vojvoda koja je istakla da će knjiga biti dostupna i na koriščenje poslata kotorskim bibliotekama.

Odlomke iz „Kotorskih legendica” čitao je mladi glumac Miloš Kašćelan.
U muzičkom dijelu programa učestvovali su Milica Travar i Dejan Krivokapić, koji su izveli „Tre sorele” i „Opet je preda mnom Boka” koje pjevaju o legendama predstavljenim i u knjizi.