Štap gradskog kapetana, bambus/metal/mesing, XVIII vijek

Štap gradskog kapetana koji se čuva u Muzeju grada Persta, izrađen od  bambusa, metala i mesinga,  datira iz XVIII vijeka.

Štap sa  pozlaćenom drškom peraškog načelnika sačinjava drveni dio od bambusa, glatke površine.  Sam vrh je u obliku trougla , dok je dio prema drvenom dijelu obavijen savijenom metalnom pločom. U gornjem dijelu štapa probijena je rupa ukrašena mesinganim ovalnim  motivom. Osnova drške je pričvršćena za štap ovalnim dijelom koji se završava sa prstenastom ispupčenom profilacijom. Drška štapa se nadovezuje prstenastom profilacijom na osnovu, a glavni ukras drške jesu vijugave blago savijene linije.

Štap je pripadao peraškim načelnicima/kapetanima u periodu kad je Perast imao načelnike odnosno gradske kapetane. Prvi peraški kapetan bio je Nikola Visković (učestvovao u bici protiv Turaka u odbrani Kotora 1539. godine  o čemu svjedoči tabla iznad sjevernih gradskih vrata postavljena u čast odbrane grada i molitvama blažene Ozane), a zadnji peraški kapetan bio je Josip Visković (pad Mletačke republike 1797. godine).