“STARA VJEŠTINA ZA NOVO DOBA” – IZLOŽBA RADOVA SA RADIONICE DOBROTSKE ČIPKE OTVORENA U GALERIJI SOLIDARNOSTI

Izložba radova sa radionice dobrotske čipke, koju je od 19. oktobra do 20. novembra vodila čuvarka ove vještine prof. Nadežda Nada Radović, otvorena je sinoć u Galeriji solidarnosti u kotorskom Starom gradu. Izložba je organizovana povodom Dana opštine Kotor, a dio je programa “Stara vještina za novo doba”, kojim Opštinska javna ustanova “Muzeji” Kotor nastoji da sačuva vještinu izrade dobrotske čipke kao zaštićenog nematerijalnog kulturnog dobra Crne Gore.

Radionicu je pohađalo trinaest učesnica iz Kotora, Tivta, Herceg Novog i Podgorice, a osim njihovih, na izložbi su izloženi radovi prof. Radović, koja decenijama pomno čuva vještinu izrade i glas o ovom znamenitom vezu.
Iskazujući zadovoljstvo posvećenošću i stečenim znanjem učesnica, Radović je na pokretanju radionice zahvalila mr Mirjani Vukasović, menadžerki za programske politike i planiranje u OJU “Muzeji” Kotor.

“Sada možemo reći da čipka nije u stadijumu opasnosti. Učenice radionice, za mene škole, udahnule su čipki život, dozvolivši joj da ovdje ostane i opstane. Dobrotska čipka nije zanat, ona je umjetnički zanat i zato pripada društvu umjetnosti. Podržimo naše učenice da stvaraju i uče druge ovoj vještini”, kazala je prof. Nadežda Nada Radović.

Dobrotska čipka predstavlja “lokalnu verziju venecijanske čipke ratićele” i svakako je rezultat prožimanja različitih tehnika izrade čipke na prostorima istočnog i zapadnog Sredozemlja, a ova znamenita vještina, zapisala je povodom izložbe rukovoditeljka Muzeja grada Perasta Danijela Đukić, mora da bude živa.

“Život osigurava održivost, dok održivost produžava život živog. Samim tim obezbjeđuje se zaštita, a animiranjem lokalnog stanovništva da usvoji vještinu izrade dobrotske čipke zatvara se krug čuvanja, podrške i obnavlja život ovog plementog nematerijalnog kulturnog dobra.”

Opštinska javna ustanova “Muzeji” Kotor polaznicama radionice svačano je dodijelila potvrdu kojom se potvrđuje da su ovladale osnovnim tehnikama izrade dobrotske čipke. Izložbu prate film i fotografije sa radionice, koje je uradila dr um. Dušica Ivetić, v.d. direktorka OJU “Muzeji” Kotor.