Najava izložbe “Odustna prisutna linija” autora Zlatka Vujovića i Ivana Stankovića

“Odsutna prisutna linija” naziv je izložbe grafika akademskih umjetnika Zlatka Vujovića i Ivana Stankovića koja će biti, u organizaciji OJU “Muzeji” Kotor, otvorena 9. juna u 19 i 30 sati u Galeriji solidarnosti u Starom gradu.

Izložbu grafika pomenutih umjetnika sa Cetinja otvoriće sekretarka Sekretarijata za kulturu, sport i društvene djelatnosti Marina Dulović.

“Prisustvo linije je neizbježno. Od nje zavisi atmosfera. Ona postavlja granice i daje oblik. Nekad čini prostor kompaktnim, nekad ga siječe. Ona suvereno upravlja prostorom. Razbijajući sve iluzije i lomeći ga u komade. Stvara utisak kontrolisanog haosa, čime se na simboličan način pravi paralela sa današnjicom, savremenim načinom života, ali i emocijama i stanjima koje oni uzrokuju“, napisao je u najavi izložbe Ivan Stanković.

Zlatko Vujović je rođen 28. maja 1983. godine na Cetinju. Srednju likovnu školu „Petar Lubarda“ na Cetinju (smjer tehničar dizajna grafike) završio je 2002. godine. Diplomirao je 2018. na Odsjeku za grafiku i strip na Akademiji likovnih umjetnosti u Trebinju (Bosna i Hercegovina) u klasi profesora mr Velja Stanišića. Osim grafike, Zlatko Vujović se bavi slikarstvom i multimedijalnim formama, posebno audio-video formatima. Koautor je dokumentarnog serijala “Cetinje, spomenici arhitekture“ koji je više puta repriziran na RTCG. Do sada njegovi grafički radovi su izlagani u okviru više kolektivnih izložbi u zemlji i inostranstvu (Cetinje, Podgorica, Nikšić, Trebinje, Beograd). Živi i radi na Cetinju.

Ivan Stanković je rođen 11. oktobra 1981. na Cetinju. Srednju likovnu školu “Petar Lubarda“ na Cetinju (smjer likovni tehničar) završio je 2001. godine. Diplomirao je 2019. na Odsjeku za grafiku i strip na Akademiji likovnih umjetnosti u Trebinju (Bosna i Hercegovina) u klasi profesora mr Velja Stanišića. Osim grafike, Ivan Stanković se bavi slikarstvom, vajanjem i keramikom. Njegovi grafički radovi, crteži i slike izlagani su u okviru više kolektivnih izložbi u zemlji i inostranstvu. Živi i radi na Cetinju.

Izložba grafika Zlatka Vujovića i Ivana Stankovića u Galeriji solidarnosti biće otvorena 14 dana.