Aktivnosti Opštinske javne ustanove “Muzeji” Kotor

Opštinska javna ustanova “Muzeji” Kotor u proteklom je periodu, poštujući odredbe i preporuke Vlade Crne Gore i Nacionalnog koordinacionog tijela vezanih za suzbijanje virusa COVID -19, sprovela čitav niz aktivnosti koje su, uz osnovnu muzejsku djelatnost, obuhvatile uređenje muzejskog i galerijskog prostora, izradu promotivnog materijala te online prezentaciju vrijednog fundusa.

Obiman revizijski postupak uspješno se odvijao u Muzeju grada Perasta, gdje je izvršeno i sređivanje dijela bogate arhivske građe, a obavljeni su i konzervatorsko-restauratorski postupci na određenim muzejskim predmetima.

U Muzeju grada Perasta u toku je fotodokumentovanje najreprezentativnijih eksponata savremenom tehničkom opremom, a sama palata Bujović s ciljem kvalitetnije promocije muzeja snimana je iz vazduha.

Revizijske aktivnosti sprovode se i u Lapidarijumu, u Galeriji solidarnosti izvršeni su radovi na uređenju depoa, dok je u Crkvi sv. Maihaila postavljen novi info pult i postament za Domicijanovu glavu.

Opštinska javna ustanova “Muzeji” Kotor još ranije je obavila aktivnosti na pripremi sezone u svim jedinicama – Muzej grada Perasta, Lapidarijum, Rimski mozaici, Crkva sv. Pavla i Galerija solidarnosti, a shodno propisanim odredbama, obezbijeđeni su sanitarni uslovi za ponovno otvaranje muzejskog i galerijskog prostora za posjetioce.