ARHEOLOŠKA IZLOŽBA “ISPRIČAT ĆU TI PRIČU” OTVORENA U GALERIJI SOLIDARNOSTI

Gostujuća izložba Arheološkog muzeja iz Zadra “Ispričat ću ti priču”, autorke Timke Alihodžić, otvorena je sinoć u Galeriji solidarnosti u kotorskom Starom gradu.

Izložbom je predstavljeno 136 arheoloških nalaza iz rimskih nekropola I i II vijeka, iz vremena imperatora Domicijana, koje čuva, istražuje i izlaže Arheološki muzej iz Zadra, a izloženi su i reprezentativni predmeti arheoloških zbirki Opštinske javne ustanove “Muzeji” Kotor.

“Predstavili smo ilirsko-rimski šestostrani cipus iz II-III vijeka nove ere pronađen u Risnu, koji se čuva u Crkvi sv. Mihaila, dok se na panoima mogu vidjeti ilirsko-rimski cipus koji se nalazi u kotorskom  Centru za kulturu, kao i detalj sa Rimskih mozaika u Risnu iz II vijeka nove ere, motiv rastućeg sunca”, kazala je na otvaranju izložbe mr Mirjana Vukasović, menadžerka za programske politike i planiranje u OJU “Muzeji” Kotor.

“Ispričat ću ti priču, jednu jako malu priču o gradu pod zemljom, gradu mrtvih, u kojem su boravile duše onih koji su živjeli ili barem svoje zadnje dane života proveli u Iaderu”, zapisano je u katalogu koji je, uz dio legendi koje prate izložbu, štampan na Brajevom pismu.

“Došli smo vam sa izložbom koja donosi zanimljive priče o rimskim grobovima koji su pronađeni na prostoru Zadra u zadnjih trideset godina. Pronađeno je preko 2500 hiljade grobova, a izdvojene su samo četiri priče, u nadi da vam pokažemo što jedan grob može dati. Svi znamo da živi sahranjuju mrtve i sve ono što se zna o grobu je to što živi misle o mrtvome. Predmeti koje su oni prilagali u grobove, pokojnici su koristili za života, pa se mislilo da će im trebati i na onome svijetu”, kazala je autorka Timka Alihodžić, naglasivši kako svaki grob nosi svoju priču, a mi umrlima, i pored skrnavljenja grobova, na neki način odajemo počast.

Mladen Zagarčanin, direktor Uprave za zaštitu kulturnih dobara Crne Gore, otvarajući izložbu, naglašava kako u velikom Rimskom carstvu postoji nit koja spaja različita plemena.

“To je ta materijalna kultura koja se može naći u Budvi, Duklji, kao i Zadru, a ona je identična. Pred nama su predivni predmeti, koji ostaju pokoljenjima, kako bi se pratila jedna nevjorovatna kultura i civilizacija, a iznad svega kult mrtvih koji se rađao u mitovima drevnih Rimljana, a koji nekoliko izloženih predmeta posebno svjedoče.”

Izložba se u Kotoru može pogledati do 16. oktobra, a dan kasnije biće otvorena u Budvi. Organizatori izložbe su Arheološki muzej Zadar, OJU “Muzeji” Kotor i JU “Muzeji i galerije” Budva.