Likovna radionica za djecu u Galeriji solidarnosti

Opštinska javna ustanova “Muzeji” Kotor organizuje likovnu radionicu za djecu do 12 godina u Galeriji solidarnosti u Starom gradu.

Radionica će se održavati jednom sedmično u popodnevnim satima, počev od 5. novembra. Vodiće je akademska slikarka Bosiljka Bakočević.

Broj mjesta je ograničen, a prijave se do 2. novembra mogu slati na broj telefona 032 520 796 ili e-mail info@muzejikotor.me.

Program stručnog osposobljavanja

Pozivamo mlade i kreativne ljude da u 2022. godini budu dio organizacionih timova naše muzejske ustanove.

Kroz Program stručnog osposobljavanja tražimo buduće saradnike/ce u sljedećim oblastima: arheologija (4), etnologija (1), strani jezici – engleski, ruski, francuski, njemački i italijanski (5), kultura i turizam (12), vajarstvo (2), slikarstvo (1), grafički dizajn (1), gluma (2), gitara (1), duvački instrument (1) i gudački instrument (1).

Dobro nam došli!

Projekat “Duga tradicija pomorskih nauka” – Predavanje Danijele Đukić i Nikole Peranovića

U okviru projekta “Duga tradicija pomorskih nauka”, koji Muzej grada Perasta realizuje u saradnji sa Srednjom pomorskom školom iz Kotora, danas je za učenike 3. i 4. razreda ove obrazovne ustanove održano predavanje o značaju pomorstva i trgovine, uz poseban osvrt na slavne pomorce iz Perasta.

Danijela Đukić, rukovoditeljka Muzeja grada Perasta, govoreći o uticaju pomorstva na život, govor i običaje, istakla je kako prevashodno Bokeljska mornarica, Bokeljska noć i legende o nastanku Kotora predstavljaju dio važnog pomorskog nematerijalnog nasljeđa.

Nastavi čitanje » “Projekat “Duga tradicija pomorskih nauka” – Predavanje Danijele Đukić i Nikole Peranovića”

Izložba fotografija Zdravka Velimirovića otvorena u Galeriji solidarnosti

Izložba fotografija “Kotor okom Zdravka Velimirovića” otvorena je u Galeriji solidarnosti, gdje su, osim fotografija o Kotoru i Crnoj Gori, predstavljeni i Velimirovićevi dokumentarni filmovi posvećeni Kotoru, “Kako spasiti grad” i “U spomen slavne mornarice”.

O djelu i životu Zdravka Velimirovića, jugoslovenskog reditelja, scenariste i profesora filmske režije, govorio je novinar Dušan Davidović koji je, otvarajući izložbu, ustvrdio kako se Velimirović još jednom predstavlja gradu za koji je toliko vezan. Nastavi čitanje » “Izložba fotografija Zdravka Velimirovića otvorena u Galeriji solidarnosti”

“DUGA TRADICIJA POMORSKIH NAUKA” – MIROSLAV VUKIČEVIĆ I SLAVEN STANIČIĆ ODRŽALI PREDAVANJA O BOKELJSKOJ MORNARICI

Muzej grada Perasta započeo je sa realizacijom projekta “Duga tradicija pomorskih nauka“, koji OJU “Muzeji” Kotor sprovodi u saradnji sa Srednjom pomorskom školom iz Kotora.

U amfiteatru Srednje pomorske škole, učenici trećeg razreda imali su priliku da prate izlaganja članova Bokeljske mornarice Kotor, mr Miroslava Vukičevića i Slavena Staničića. Predavanja su bila vrlo vješto koncipirana, te su pored informacija o Bokeljskoj mornarici Kotor, kao najstarijoj pomorskoj organizaciji na svijetu, prisutni mogli da čuju o istorijatu pomorstva u Boki Kotorskoj. Nastavi čitanje » ““DUGA TRADICIJA POMORSKIH NAUKA” – MIROSLAV VUKIČEVIĆ I SLAVEN STANIČIĆ ODRŽALI PREDAVANJA O BOKELJSKOJ MORNARICI”

MUZEJ GRADA PERASTA I SREDNJA POMORSKA ŠKOLA KOTOR REALIZUJU PROJEKAT “DUGA TRADICIJA POMORSKIH NAUKA”

Muzej grada Perasta (OJU “Muzeji” Kotor) potpisao je ugovor o poslovno – tehničkoj saradnji sa Srednjom pomorskom školom iz Kotora. Tema ugovora je odobren projekat Muzeja “A Long Tradition Of Maritime Sciences” (“Duga tradicija pomorskih nauka”), u okviru saziva Balkanske mreže muzeja za 2021. godinu.

OJU ”Muzeji” Kotor je član Balkanske mreže muzeja od 2015. godine. Značaj ove saradnje ogleda se u većoj vidljivosti muzeja, širenju dobrih praksi i saradnji sa drugim muzejima u okviru ove mreže. Do sada je Muzej grada Perasta realizovao nekoliko značajnih projekata. Nastavi čitanje » “MUZEJ GRADA PERASTA I SREDNJA POMORSKA ŠKOLA KOTOR REALIZUJU PROJEKAT “DUGA TRADICIJA POMORSKIH NAUKA””

“Pravac muzej” – kampanja povodom Dječje nedjelje uspješno realizovana

Kampanja “Pravac muzej“ kojom je Opštinska javna ustanova “Muzeji” Kotor obilježila Dječju nedjelju, planetarnu manifestaciju u slavu djeteta, uspješno je realizovana.

Kampanja, koja je podrazumijevala animiranje najmlađe publike za obilazak gradskih muzeja i galerija, privukla je veliki broj učenika osnovnih škola sa područja kotorske opštine, uključujući Resursni centar za sluh i govor “Dr Peruta Ivanović”. Nastavi čitanje » ““Pravac muzej” – kampanja povodom Dječje nedjelje uspješno realizovana”

Arheološka izložba “Ispričat ću ti priču” nakon Kotora i u Budvi

Gostujuća izložba Arheološkog muzeja iz Zadra “Ispričat ću ti priču”, koja je bila otvorena u Galeriji solidarnosti, od 20. oktobra može se pogledati u Muzeju grada Budve.

Izložba obuhvata 136 arheoloških nalaza iz rimskih nekropola I i II vijeka, iz vremena imperatora Domicijana, koje čuva, istražuje i izlaže Arheološki muzej iz Zadra.

Autorka izložbe i postavke je Timka Alihodžić iz Zadra, a organizuje se na inicijativu Opštinske javne ustanove “Muzeji” Kotor, predstavljajući saradnju Zadra, Budve i Kotora. Nastavi čitanje » “Arheološka izložba “Ispričat ću ti priču” nakon Kotora i u Budvi”

Izložba fotografija “Kotor okom Zdravka Velimirovića” u Galeriji solidarnosti

“Kotor okom Zdravka Velimirovića” – naziv je izložbe fotografija autora Zdravka Velimirovića koja će biti otvorena u ponedjeljak 18. oktobra u 18 sati u Galeriji solidarnosti u Starom gradu.

Postavku čine fotografije rađene u Kotoru i Crnoj Gori, a javnosti će biti predstavljeni i Velimirovićevi dokumentarni filmovi posvećeni Kotoru “Kako spasiti grad” i “U spomen slavne mornarice”. Izložbu će otvoriti novinar Dušan Davidović. Nastavi čitanje » “Izložba fotografija “Kotor okom Zdravka Velimirovića” u Galeriji solidarnosti”

OJU “MUZEJI” KOTOR ORGANIZUJE RADIONICU IZRADE DOBROTSKE ČIPKE

Opštinska javna ustanova “Muzeji” Kotor poziva zainteresovane građanke i građane za učešće u Radionici izrade dobrotske čipke, koju će od 19. oktobra do 18. novembra u Galeriji solidarnosti voditi Nada Radović.

Radović, profesorica u penziji, već decenijama je prepoznata po vještini ovog plemenitog veza koji je Crna Gora zaštitila kao svoje nematerijalno kulturno dobro. Nastavi čitanje » “OJU “MUZEJI” KOTOR ORGANIZUJE RADIONICU IZRADE DOBROTSKE ČIPKE”