Izložba Legata Miloša Crnjanskog “Lutam, još, vitak, sa srebrnim lukom…”

Izložba Legata Miloša Crnjanskog „Lutam, još, vitak, sa srebrnim lukom…”, koja će se realizovati, u okviru proslave Dana opštine Kotor, biće otvorena u petak, 16. novembra, sa početkom u 18 časova u Galeriji solidarnosti (OJU Muzeji Kotor).

Izložba Narodne biblioteke Srbije gostuje u Galeriji solidarnosti Kotor povodom 125. godišnjice od rođenja Miloša Crnjanskog, pisca koji je svojim stvaralaštvom značajno obilježio razvoj moderne književnosti.

Na izložbi se predstavljaju dragocjeni prikazi piščevih dokumenata, književnih djela u rukopisu, fotografija, knjiga sa bilješkama, kao i snimak posljednjeg intervjua za Televiziju Beograd.

U saradnji sa Nacionalnom bibliotekom Crne Gore “Đurđe Crnojević“, na izložbi će biti izložena prva izdanja najznačajnijih objavljenih piščevih djela, ali i knjižica “Boka Kotorska“ (Jadranske straže, 1928), pisana kao bedeker za potrebe popularisanja začetaka turizma kod nas.

Izložba Legata Miloša Crnjanskog

Poseban segment izložbe predstavlja muzika kompozitora Svetislava Božića, inspirisana djelom “Lament nad Beogradom“, koja će biti emitovana tokom trajanja izložbe.

U godini kada se obilježava i 100 godina od objavljivanja drame “Maska“, prve knjige Miloša Crnjanskog, posjetioci izložbe će biti u prilici da na svojim tablet uređajima i mobilnim telefonima čitaju digitalnu kopiju tog prvog izdanja.

Organizator izložbe je OJU Muzeji Kotor. Koordinatorka izložbe i postavke je Mirjana Vukasović, arhivistkinja u Muzeju grada Perasta. Izložbu će otvoriti prof. dr Lidija Tomić.

Realizaciju izložbe omogućilo je Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije.

Izložba je otvorena do 16. decembra 2018. godine.