MUZEJ GRADA PERASTA I SREDNJA POMORSKA ŠKOLA KOTOR REALIZUJU PROJEKAT “DUGA TRADICIJA POMORSKIH NAUKA”

Muzej grada Perasta (OJU “Muzeji” Kotor) potpisao je ugovor o poslovno – tehničkoj saradnji sa Srednjom pomorskom školom iz Kotora. Tema ugovora je odobren projekat Muzeja “A Long Tradition Of Maritime Sciences” (“Duga tradicija pomorskih nauka”), u okviru saziva Balkanske mreže muzeja za 2021. godinu.

OJU ”Muzeji” Kotor je član Balkanske mreže muzeja od 2015. godine. Značaj ove saradnje ogleda se u većoj vidljivosti muzeja, širenju dobrih praksi i saradnji sa drugim muzejima u okviru ove mreže. Do sada je Muzej grada Perasta realizovao nekoliko značajnih projekata.

Projekt menadžerka i koordinatorka na projektu, Biserka Milić i muzejska savjetnica Danijela Đukić realizovaće projekat sa Srednjom Pomorskom školom u Kotoru.

Teme Projekta “Duga tradicija pomorskih nauka” su: Osvrt na istorijat pomorstva u Boki Kotorskoj, Značaj pomorstva i trgovine, kao i uvažene ličnosti iz pomenute sfere, Pomorstvo za vrijeme Venecijanske republike, Pomorstvo u XX vijeku, Značaj pomorstva u svjetskoj industriji, Razlike između navigacionih instrumenata nekad i sad, Prezentacija i upoređivanje nekadašnjih i današnjih navigacionih mapa. Posljednja aktivnost, a prije same evaluacije i izvještavanja, biće Test – kviz za sve one, koji su prisustvovali prezentacijama i predavanjima. Za pobjednika kviza, predviđena je prigodna nagrada.

Početak realizacije projekta dogovoren je za ponedjeljak, 18. oktobar u 9 sati u amfiteatru Srednje pomorske škole. Za prvo izlaganje prijavili su se mr Miroslav Vukičević i prvi oficir palube, gospodin Slaven Staničić, koji je inače i instruktor u firmi Azalea. Oba predavača su takođe i članovi Bokeljske mornarice Kotor. O projektu i njegovom značaju govoriće koordinatorka projekta Biserka Milić, a o dugoj pomorskoj tradiciji rukovoditeljka Muzeja grada Perasta i muzejska savjetnica, Danijela Đukić.

Predavanje predviđeno za srijedu, 20. oktobra, održaće kapetan duge plovidbe, gospodin Nikola Peranović, koji je član Unije pomoraca, kao i rukovoditeljka Muzeja grada Perasta i muzejska savjetnica Danijela Đukić.

Naglasak je na saradnji dviju institucija, te edukaciji i širenju svijesti o pomorstvu, pomorskom nasljeđu kroz muzejske predmete, istoriji pomorstva Boke Kotorske, obrazovanju na neformalan način i uspostavljanju i jačanju kontinuirane saradnje.

Pored Muzeja grada Perasta, u regionu su odobreni projekti Nacionalne institucije – Muzeja makedonske borbe za nezavisnost iz Skoplja, Istorijskog muzeja Bosne i Hercegovine u Sarajevu, Muzeja stare Hercegovine – Foča i Zavičajnog muzeja – Visoko.