IZLOŽBA “KOTORSKI KOVANI NOVAC” ZORANA RADIMIRA U GALERIJI SOLIDARNOSTI

Opštinska javna ustanova “Muzeji” Kotor najavljuje izložbu “Kotorski kovani novac” autora Zorana Radimira, koja će biti otvorena u Galeriji solidarnosti u srijedu, 23. juna u 12 sati.
Riječ je o kovanom novcu iz istorijsko-etnografske zbirke samog autora, a veže se za period od XII do XVII vijeka. Kotorska kovnica novca postojala je od XI vijeka i u njoj se kovao srebrni i zlatni novac – folari i polufolari, a pored vizantijskog miskelaneusa i mletačkog groša, u Kotoru je bio u opticaju i dubrovački novac.

Radimir je bio član Kolekcionarskog društva Kotor, gdje je učestvovao u organizovanju susreta kolekcionara, izdavanju biltena, priređivanju izložbi sa temama iz svijeta filatelije, numizmatike, faleristike i starog trofejnog oružja.
Kao potomak nekad najbrojnije pomorske i trgovačke porodice u Dobroti, sačuvao je značajan fond etnografskih i drugih predmeta iz porodičnog nasljeđa. Zbog vrijednosti prepoznatih sa kulturnog, istorijskog i etnografskog aspekta, zbirka je od Ministarstva kulture Crne Gore dobila status pokretnog kulturnog dobra od lokalnog i opšteg značaja.
Izložbu će otvoriti arhitektica Zorica Čubrović.