Najava otvaranja izložbe fotografija “Stećci Bosne i Hercegovine, Srbije i Crne Gore” u Čačku

Izložba fotografija “Stećci Bosne i Hercegovine, Srbije i Crne Gore” autorke Mirjane Vukasović, arhivistkinje u Muzeju grada Perasta, u realizaciji Opštinske javne ustanove “Muzeji” Kotor, biće otvorena u Narodnom muzeju u Čačku, u četvrtak, 21. marta u 19 sati.

Izložba je plod desetogodišnjeg istraživanja i nastala je na osnovu snimaka koje je uradio Goran Ž. Komar. Na njoj će biti predstavljeni stećci na fotografijama, njihov transkript i prevod teksta na engleski. Natpisi na stećcima Bosne i Hercegovine, Srbije i Crne Gore ispisani su ćiriličnim pismom.

Izložba je rađena sa ciljem da stavi akcenat na period u kome su nastajali srednjovjekovni nadgrobni spomenici u obliku velikih kamenova i da se na taj način afirmiše kulturna baština na ovim prostorima koja je od nemjerljivog značaja za kulturnu istoriju regiona i Evrope. Stećci su 2016. godine našli mjesto na Uneskovoj listi svjetske kulturne baštine.

Najava otvaranja izložbe fotografija “Stećci Bosne i Hercegovine, Srbije i Crne Gore” u Čačku

Od velike važnosti je stećke predstaviti široj javnosti, kako bi se upoznala sa kulturom svojih predaka. Stećak jeste materijalni dokaz jednog vremena i prostora, koji je od strane nauke datiran od druge polovine XII pa sve do XVI vijeka. Sama praksa sahranjivanja ispod stećaka prestala je još u XVI vijeku, ali su oni nastavili svoj život u duhovnom biću ljudi i zajednica koje su naseljavale dati prostor.

Nakon Beograda (Narodna biblioteka Srbije) i Zaječara (Radul begov konak), ovu izložbu će imati čast da pogledaju i posjetioci u Čačku. Izložbu će otvoriti arhitekta Dr Miloš Radovanović.

Izložba je realizovana u saradnji sa Ministarstvom kulture i informisanja Republike Srbije i biće otvorena do 8. aprila 2019. godine.