Otvorena izložba “Stećci Bosne i Hercegovine, Srbije i Crne Gore” u Narodnom muzeju Čačak

U Galeriji Narodnog muzeja Čačak, 21. marta 2019. godine, otvorena je izložba OJU „Muzeji“ Kotor pod nazivom „Stećci Bosne i Hercegovine, Srbije i Crne Gore“, autorke Mirjane Vukasović, arhivistkinje u Muzeju grada Perasta.

Izložbu, koja finansirana sredstvima Ministarstva kulture i informisanja republike Srbije, otvorio je prof. dr Miloš Radovanović, arhitekta, dugogodišnji istraživač stećaka na prostoru Srbije. Na otvaranju su govorile i Delfina Rajić, direktorica Narodnog muzeja Čačak i autorka izložbe Mirjana Vukasović.

Otvorena izložba "Stećci Bosne i Hercegovine, Srbije i Crne Gore" u Narodnom muzeju Čačak

Izložba je plod desetogodišnjeg istraživanja i nastala je na osnovu snimaka koje je uradio Goran Ž. Komar. Na njoj su predstavljeni stećci na fotografijama, njihov transkript i prevod teksta na engleski. Natpisi na stećcima Bosne i Hercegovine, Srbije i Crne Gore ispisani su ćiriličnim pismom.

Izložba je rađena sa ciljem da stavi akcenat na period u kome su nastajali srednjovjekovni nadgrobni spomenici u obliku velikih kamenova i da se na taj način afirmiše kulturna baština na ovim prostorima koja je od nemjerljivog značaja za kulturnu istoriju regiona i Evrope. Stećci su 2016. godine našli mjesto na Uneskovoj listi svjetske kulturne baštine.

Otvorena izložba "Stećci Bosne i Hercegovine, Srbije i Crne Gore" u Narodnom muzeju Čačak

U umjetničkom dijelu programa učenici Gimnazije u Čačku su čitali poeziju. Otvaranje izložbe je bilo izuzetno dobro posjećeno od strane građana Čačka i učenika nekoliko čačanskih srednjih škola. Na otvaranju je prisustvovalo više od sto posjetilaca. Događaj je bio izuzetno medijski propraćen.

Izložba će biti otvorena do 8. aprila 2019. godine.