Najava večeri sjećanja „Kotor Borki”

„Kotor Borki” – naziv je večeri sjećanja koje, u čast nedavno preminule dramaturškinje i direktorke beogradskog Centra za kulturnu dekontaminaciju Borke Pavićević, u njenom rodnog gradu organizuju OJU „Muzeji” i Fondacija „Kotorski festival pozorišta za djecu” – u subotu 27. jula s početkom u 20 sati u Galeriji solidarnosti u Starom gradu.

U programu će učestvovati: mr Branislav Dimitrijević (teoretičar i istoričar umjetnosti, CZKD Beograd), prof. mr Janko Ljumović (profesor produkcije, Fakultet dramskih umjetnosti Cetinje), mr Ksenija Rakočević (profesorica crnogorske književnosti, koordinatorka „Njegoševih dana” i urednica „Kotorskog kruga”) i prof. Petar Pejaković (reditelj, direktor Fondacije „Kotorski festival pozorišta za djecu”, vanredni profesor Fakulteta dramskih umjetnosti Cetinje). Moderator će biti prof. Petar Pejaković.

Najava večeri sjećanja „Kotor Borki”

Podsjetimo, Borka Pavićević rođena je 1947. godine u Kotoru. Diplomirala je dramaturgiju 1971. godine na Akademiji za pozorište, film, radio i televiziju u Beogradu gdje je i magistrirala 1976. godine. U legendarnom dramaturškom odjeljenju „Ateljea 212” (koje su još činili Kiš, Mihiz i Ćirilov) radila je 10 godina i u BITEF-u 20 godina. Osnivačica je teatra „Nova osećajnost”, učesnica pokreta KPGT (Kazalište, pozorište, gledališče, teatar) i „Civilnog pokreta otpora”, bila je umjetnička direktorka Beogradskog dramskog pozorišta, članica „Beogradskog kruga” – udruženja slobodnih intelektualaca i osnivačica i direktorka Centra za kulturnu dekontaminaciju u Beogradu (od 1994. godine). Objavila je tri zbirke eseja: „Na eks – Postdejtonska moda”, „Moda” i „Glava u torbi”, kao i članke u brojnim časopisima, zbornicima, dnevnim i nedjeljnim novinama. Od 1991. godine učestvovala je u mnogim antiratnim akcijama u Beogradu i drugim jugoslovenskim gradovima u saradnji sa jugoslovenskim organizacijama koje su se zalagale za demokratizaciju i razvoj civilnog društva u Srbiji i regionu. Dobitnica je nagrade „Hirošima fondacije” za mir i kulturu, nagrade „Ruts” Evropske kulturne fondacije, nagrade „Osvajanje slobode” koju dodjeljuje fond „Maja Maršićević Tasić” i nositeljka je Ordena Legije časti Republike Francuske.

Program „Kotor Borki” realizuje se uz podršku Centra za kulturnu dekontaminaciju iz Beograda.

OJU „MUZEJI” KOTOR