Izložba skulptura autora Miodraga Šćepanovića

KAMENA RAPSODIJA

Izložba skulptura “Kamena rapsodija” akademskog vajara Miodraga Šćepanovića iz Kolašina otvorena je 12. jula u Crkvi Svetog Pavla.

Prisutne je najprije pozdravio direktor OJU ,,Muzeji“ Kotor Dušan Medin koji je, između ostalog, rekao: “Večeras smo, svi skupa, ovako mnogobrojni, počastvovani vrhunskim dometima ljudskog stvaralaštva – skulptorskim djelima istaknutog vajara gospodina Miodraga Šepanovića. Prava je privilegija što je autor izabrao baš ambijent naše Crkve Svetog Pavla odnosno jedan od prostora OJU Muzeji Kotor za svoju pozornicu na kojoj će tokom narednih 30 dana glavni akteri biti upravo čovjekoliki, ali i mnogi drugi likovi iz živog svijeta oko nas, autorovom maštom doživljeni i otjelotvoreni talentom njegovih mikelanđelovskih ruku”.

Izložbu 55 Šćepanovićevih skulptura otvorila je istoričarka umjetnosti i likovna kritičarka dr Anastazija Miranović. “Uglačane strpljenjem, skulpture Miodraga Šćepanovića djeluju kao odlivci bez kalupa, slike čiji je ram svakoliki prostor Vaseljene s hromatskom pigmentnom skalom iznijansiranom prirodnim usudima. Umjetnik je spreman da je prepozna i otkrije, oblikuje i prevede u formu koja poručuje samodovoljnost postojanja produkcijom ljepote sebe radi. Umjetnik želi da ukaže na ljepotu prirodnih formi i oblika u kojem živimo stvarajući vlastiti estetizovani, artistički svijet formi i oblika kojima udahnjuje život. Njegovo djelo u svojoj ukupnosti produkuje smisao koji traje, koji smo, čini se, zaboravili, smisao koji svojom stamenošću ukazuje na besmisao efemernih pojavnosti potrošačko tehnologiziranog svijeta, kome ne odoljeva ni umjetnički, koji se, ipak, makar i sporadično (večeras tome svjedočimo) vraća istinskim provjerenim vrijednostima. A gdje će eksplicitnije nego u kamenoj ljepoti/ljepoti kamenih formi, kojoj ne treba tumač ni prevodilac, već oko otvoreno za poglede –iznutra jednako koliko i za ekstrovertna zaranjanja u oblikovni svijet. Prirodna boja vulkanskog kamena poput tkanog vela prekriva/ispunjava formu i jasno likovno razdvaja, crta detalje portreta , akata, animalnih oblika” – kazala je Miranović.

Muzeji Kotor - Galerija solidarnosti Muzeji Kotor - Galerija solidarnosti
Muzeji Kotor - Galerija solidarnosti Muzeji Kotor - Galerija solidarnosti
Muzeji Kotor - Galerija solidarnosti Muzeji Kotor - Galerija solidarnosti
Muzeji Kotor - Galerija solidarnosti Muzeji Kotor - Galerija solidarnosti
Muzeji Kotor - Galerija solidarnosti Muzeji Kotor - Galerija solidarnosti

U programu je učestvovala violinistkinja Dušica Kordić, a publici se u ime ustanove obratila muzejska pedagoškinja Marina Dulović koja je istakla: “Velika je čast vidjeti djelo Miodraga Šćepanovića u ovom prostoru gdje je 44 godine Blažena Ozana Kotorska provela u postu i molitvi za svoj narod, u prostoru koji odiše mirom i duhovnošću, jer skulpture Miodraga Šćepanovića podsjećaju da je Crna Gora freska u kamenu, a kamen prerađen duhom pretvara se u pravu istinsku umjetnost“. Takođe, iskoristila je priliku da podsjeti one koji odlučuju da Miodrag Šćepanović, vajar svjetskog glasa, i dalje radi pod vedrim nebom kada vremenski uslovi dozvoljavaju bez svog davno obećanog ateljea.

Miodrag Šćepanović je diplomirao 1983.godine na Odsjeku vajarstva Fakulteta likovnih umjetnosti u Beogradu, u klasi prof. Miše Popovića. Član je ULUCG od 1990. i francuskog udruženja “Jesenji salon“ Pariz od 2008.godine. Samostalno je izlagao u Titogradu, Petrovcu, Kolašinu, Kotoru, Podgorici, Baru, Beogradu, Tivtu, Zagrebu i Budvi. Od 2006. godine izlaže na pariskim salonima: “Jesenjem salonu” i Salonu Udruženja francuskih umjetnika “Grand pale“ na kojima je višeputa nagrađen. Šćepanović je dobio nagradu Fakulteta likovnih umjetnosti u Beogradu (1983), Nagradu ULUCG “Lubarda, Stijović, Milunovć“ (2003) i Trinaestojulsku nagradu. Živi i stvara u Kolašinu.

Veče je završilo muzikom, u skladu sa tradicijskim vrijednostima grada Kotora, gdje je Dušica Kordić, violinistkinja muzički oplemenila ovaj veoma značajan kulturni događaja. Ispred ustanove prisutnima se zahvalila muzejska pedagoškinja, Marina Dulović koja je istakla da je ,,Velika čast vidjeti djelo Miodraga Šćepaovića u ovom prostoru gdje je 44 godine Blažena Ozana Kotorska provela u postu i molitvi za svoj narod,, u prostoru koji odiše mirom i duhovnošću, jer skulpture Miodraga Šćepanovića podsjećaju da je Crna Gora freska u kamenenu a kamen prerađen duhom pretvara se u pravu istinsku umjetnost“. Takođe iskoristila je priliku da podsjeti one koji odlučuju da Miodrag Šćepanović, vajar svjetskog glasa, i dalje radi pod vedrim nebom kada vremenski uslovi dozvoljavaju bez svog davno obećanog ateljea.