OJU “MUZEJI” KOTOR IZDALA KATALOG ETNOGRAFSKE ZBIRKE MUZEJA GRADA PERASTA

Opštinska javna ustanova “Muzeji“ Kotor obavještava javnost da je iz štampe izašao Katalog Etnografske zbirke Muzeja grada Perasta.

Katalog je proizvod višemjesečnog stručnog angažovanja koleginica etnološkinja, koje su istraživačkim radom i predanošću, izdejstvovale veoma bitno izdanje o kulturnom dobru u okviru etnografske zbirke u muzeju.

Katalog je rađen po zamisli ranopreminule koleginice Dragane Lalošević, dugogodišnje etnološkinje u Muzeju grada Perasta, a čiju je ideju do kraja sprovela svojim stručnim angažovanjem Danijela Đukić, etnološkinja i antropološkinja.

U izradi kataloga učestvovala je i istoričarka umjetnosti Aleksandra Simeunović. Fotografije za katalog uradio je Ranko Maraš, a dizajn Zoran Đorđević.

Kvalitetno urađene fotografije i izuzetan tekst, čine kompaktnu cjelinu, koja ovom katalogu daje na značaju i vrijednosti. Upotrebljiv naučnoj i široj javnosti, kao i svim ljubiteljima kulturne baštine, čini i dobar primjer prezentacije kulturnog dobra koje baštini Crne Gora i Perast.

Projekat je finansiralo Ministarstvo kulture Crne Gore, u sklopu Programu zaštite kulturnih dobara Crne Gore.

Ovo izdanje predstavlja još jednu od mnogobrojnih sprovedenih aktivnosti poslednjih mjeseci OJU “Muzeji” Kotor.