Rimski mozaici u Risnu dobili izložbeni prostor

Nakon što je upravljanje arheološkim lokalitetom Rimski mozaici u Risnu početkom godine skupštinskom odlukom povjereno Opštinskoj javnoj ustanovi “Muzeji” Kotor, uz objedinjavanje stručnih i administrativnih kapaciteta u cilju sveobuhvatnije brige o vrijednom kulturnom nasljeđu, otpočelo se i sa uređenjem unutrašnjeg i vanjskog prostora ovog lokaliteta, koji čuva ostatke rimske vile sa mozaicima iz II vijeka nove ere.

Ovaj vrijedan spomenik kulture, veoma značajan i sa turističkog aspekta, najprije je adekvatno obezbijeđen, pri čemu je video nadzor proširen na cijeli lokalitet koji je, jednako tako, oplemenjen mediteranskim rastinjem.

Posebna pažnja posvećena je obezbjeđivanju izložbenog prostora za vrijednu kamenu plastiku sa područja Risna, koji je dobijen detaljnim i stručno vođenim uređenjem nekadašnjeg skladištenog prostora.

Urađena je sanacija kamenih zidova u tom dijelu kompleksa, nadograđena nedostajuća zaštitna ograda, a po prvi put je izvršen i popis ovog dijela muzejskog fundusa.

Trenutno su izloženi uglavnom veći eksponati, a u planu je nabavka odgovarajućih polica kako bi javnosti bili predstavljeni i manji predmeti iz antičkog doba sa risanskog područja.