OTVORENA IZLOŽBA BISENIJE TEREŠČENKO U GALERIJI SOLIDARNOSTI

Izložba mozaika “Divljanje divljenja” autorice Bisenije Tereščenko, u organizaciji Opštinske javne ustanove “Muzeji” Kotor, otvorena je danas u Galeriji solidarnosti.

Bisenija Tereščenko, govoreći o svojim djelima, istakla je kako je Galerija solidarnosti najljepši prostor u kome je izlagala.

“Tehnika kamena idealno ide uz ambijent Starog grada, tako da sam ostvarila dugogodišnji san, da imam izložbu u Kotoru. Radovi koji su predstavljeni na ovoj izložbi su više puta izlagani i većinom su u privatnom vlasništvu, rađeni po narudžbi, dok su neki radovi iz ciklusa posvećenog vinu i grožđu. Pojedini radovi su u kombinaciji sa ogledalima i oni za cilj imaju igru gdje možete da pogledate svoj lik u ogledalu veličine lica, a izložene su i dvije ikone. Uglavnom radim mozaike za crkve i velike površine, što mi oduzima vrijeme da se bavim radovima koje bi kasnije mogla predstaviti publici”, kazala Tereščenko.

Na mozaicima Bisenije Tereščenko preovladavaju ikone svetaca, kao i čitav niz realističnih prikaza, uključujući cvijetne aranžmane.

“Ponekad je, za početak, dovoljno samo opustiti se i diviti se kad nam se za to ukaže prava prilika… Dio takve ljepote možete vidjeti i u Bisenijinim mozaicima, ikonama Svetitelja, ali i nesvakidašnju vještinu u raznim realističkim prikazima gdje pokušavate, tek na trenutak, da shvatite kako se sa par “grubih” kamenčića dobija glazurni odsjaj u oku, treptaji atmosfere i tanani izrazi lica kakve je i kičicom zahtjevno uraditi”, o djelu Bisenije Tereščenko zapisao je Mile Kulačić.

Bisenija Tereščenko rođena je 1974. godine u Beogradu. Diplomirala je na beogradskom Fakultetu likovnih umjetnosti u klasi profesora Slavoljuba Čvorovića 2000. godine. Magistrirala je na odsjeku Zidnog slikarstva, ciklus mozaika i to temom “Monumentalno u bajkama i mozaiku”. Od decembra 2021. godine radi kao docentkinja na predmetu Mozaik na Visokoj školi za umjetnost i konzervaciju pri Srpskoj pravoslavnoj crkvi.

Radila je brojne mozaike i murale u javnim i sakralnim objektima u Srbiji, Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori i Italiji. Imala je veliki broj samostalnih izložbi, a dobitnica je Nagrade za mozaik Fakulteta likovnih umjetnosti u Beogradu te Prve nagrade na Bijenalu mozaika u SKC-u Novi Beograd.

Ispred OJU “Muzeji” Kotor autorku i goste pozdravila je Mileva Mršić.