“Roma – Città Eterna” | Fotografska izložba Stevana Kordića u Galeriji solidarnosti

Opštinska javna ustanova “Muzeji” Kotor najavljuje fotografsku izložbu “Roma – Città Eterna” autora Stevana Kordića, koja će biti otvorena u Galeriji solidarnosti u ponedjeljak, 30. avgusta u 20 sati.

Izložba predstavlja izbor fotografija koje je autor napravio od 2005. do 2019. godine, tokom devet posjeta Rimu. Sadrži 26 kolornih fotografija formata 100 cm × 70 cm, sa prikazima arhitekture Rima, od antičke, srednjovjekovne, renesansne, pa do barokne. Nastavak je Kordićeve izložbe “Roma Antiqua” iz 2009. godine, koja se sastojala od 40 crno-bijelih fotografija.

Stevan Kordić afirmisani je umjetnički fotograf, rođen 1969. godine u Kotoru. Glavni predmet njegovog fotografskog interesa je istorijska arhitektura i pejzaž. Kao fotograf učestvovao je u brojnim izdavačkim i izlagačkim projektima koji su afirmisali kulturnu baštinu Boke Kotorske i Crne Gore. Izložba “Roma – Città Eterna” je njegova sedma samostalna izložba. Izlagao je grupno i pojedinačno u Kotoru, Tivtu, Podgorici, Beogradu, Zagrebu, Sarajevu, Berlinu, Termoliju i Rimu. Član je više nevladinih organizacija koje se bave očuvanjem kulturne baštine. Doživotni je član Europe Nostre.

Rim i Carigrad gradovi su Kordićevog posebnog interesa i ljubavi, kojima se, kako voli da kaže, uvijek vraća.

Izložba je posvećena sjećanju na autorovog prijatelja don Antuna Belana (1953-2019), župnika Kotora i Škaljara, kao i kanonika stolnog kaptola u Kotoru, velikog poznavaoca i ljubitelja Rima u kojem se školovao.

Izložbu će otvoriti kotorski biskup monsinjor Ivan Štironja.