OTVORENA IZLOŽBA “ŠAPAT” AUTORKE LJILJANE PETROVIĆ U CRKVI SV. PAVLA

Multimedijalna izložba “Šapat” autorke Ljiljane Petrović, umjetnice primijenjenih umjetnosti iz Beograda, otvorena je sinoć (6. septembar) u Crkvi sv. Pavla u kotorskom Starom gradu.

Ljiljana Petrović, predstavljajući se po drugi put kotorskoj publici, izložila je niz kostima i digitalnih radova, posvetivši izložbu suzaštitnici grada Kotora Blaženoj Ozani čija se isposnička ćelija nalazi u Crkvi sv. Pavla.

Direktorka Opštinske javne ustanove “Muzeji” Kotor mr Slađana Mijanović, kazavši kako je u toku proces kanonizacije Blažene Ozane, istakla je da blaženicu vjerujući svijet doživljava kao simbol ekumenskih nastojanja da hrišćanstvo bude ujedinjeno.

“Posebno mi je zadovoljstvo što su život i žrtva Blažene Ozane bili inspiracija svestranoj beogradskoj umjetnici Ljiljani Petrović koja suptilnim kretanjem i kroz moderna sredstva likovnoj publici pruža vanvremenu umjetnost. Autorka je od lana i svile satkala svijet tananosti, svetosti i posvećenosti i pripremila rad pun poštovanja i odanosti. Među petnaestak kostima ističu se metalna teška krila, krila koja prave razliku, koja razdvajaju i izdvajaju, koja uzdižu ali samo odabrane, istrajne, duhom uzvišene i snažne. Rijetki su umjetnici i umjetnice koji uspijevaju da umjetnost vješto i stvaraju i daju na oblaku osjećanja, ali je Ljiljana Petrović svakako među njima“, kazala je Mijanović.

Teoretičarka i istoričarka umjetnosti mr Jelena Bošković, otvarajući izložbu, kazala je kako Ljiljana Petrović dokazuje da odlično vlada prostorom i da njen neosporivi talenat u kombinaciji sa znanjem iz različitih grana umjetnosti donosi publici doživljaj na koji se ne može ostati ravnodušan.

“Kostimi, instalacija, zvuk, ambijent sakralnoga objekta, odsjaji od pločnika kada dolazite do ovoga prostora, miris tamjana koji se širi ulicama ovoga grada obilje su prijatnih osjećaja za sva čula onoga ko posjeti ovu izložbu. U ovoj priči posjetioci nisu posmatrači, već aktivni učesnici koji svojim emocijama i snagom misli čine poslednji ali neraskidivi dio ove cijeline. Inspirisana Blaženom Ozanom, umjetnica je stvorila doživljaj za sva čula vrijedan poštovanja“, istakla je Bošković.

Moderator programa ispred OJU “Muzeji“ Kotor bila je mr Jelena Radonjić, a izložba će biti otvorena do 7. novembra.