OTVORENA IZLOŽBA SLOVENAČKE UMJETNICE CVETKE HOJNIK U CRKVI SV. PAVLA

Izložba likovnih radova “Put u beskraj” slovenačke autorke Cvetke Hojnik otvorena je danas u Crkvi sv. Pavla u Kotoru.
Umjetnički savjet Opštinske javne ustanove “Muzeji” Kotor selektovao je 2020. godine izložbu ove priznate umjetnice. Savjetom je predsjedavala Ljiljana Zeković, a članica je bila i Radojka Abramović koja je otvorila izložbu.

“Ako za određenu vrstu poezije kažemo da je refleksivna, pred likovnim radovima Cvetke Hojnik reći ćemo, takođe, da su refleksivni, jer intuitivno bude utisak, koji nas podstiče na razmišljanje. Formalno riješeni scenski, njeni su likovni radovi svojevrsni rebusi, gdje su centralna sredstva izražaja kvadrat i pravougaonik, kao polazište simbolike, geometrijski ograničen četvrtasti prostor, koji pobuđuje razne asocijacije, poput četiri osnovna simbola života: zemlje, vode, vazduha i vatre”, kazala je Abramović, ustvrdivši kako su u radovima izražene duboko promišljene teme koje su i osnovna životna pitanja svakog čovjeka.
Cvetka Hojnik je rođena u Murskoj Soboti. Nakon završene gimnazije u rodnom gradu, diplomirala je na Prirodno-tehničkom fakultetu Sveučilišta u Ljubljani, Odjel za tekstil, studijski program Dizajn tekstila i odjeće u klasi prof. Darka Slavca. Studirala je na Akademiji za likovnu umjetnost (savremene slikarske tehnike). Za svoj rad dobila je nekoliko nagrada i priznanja.
Izložba će biti otvorena četrnaest dana.