OTVORENA IZLOŽBA SLOVENAČKOG DIZAJNA “THE FUTURE OF LIVING” U CRKVI SV. PAVLA

Izložba slovenačkog dizajna “The Future of Living”, čiji su organizatori Ambasada Republike Slovenije u Podgorici, Udruženje za odgovorni i održivi razvoj, Opština Kotor i Opštinska javna ustanova “Muzeji” Kotor, otvorena je sinoć u Crkvi sv. Pavla u kotorskom Starom gradu.

Njegova ekselencija Gregor Presker, ambasador Republike Slovenije, govoreći na izložbi, istakao je kako mu mnogo znači što se Slovenija predstavlja upravo u Kotoru.

“Ovo je izložba koja je napravljenja za vrijeme predsjedavanje Slovenije Evropskom unijom. Putujuća je izložba i biće predstavljena u najmanje 25 država širom svijeta. Pored samog prikazivanja proizvoda slovenačke kreativne industrije, važno je naglasiti koliki značaj Slovenija daje kreativnoj industriji, odnosno spajanju kreative, kulture, privrede i nauke. Otvaranjem kreativnog haba u Kotoru, Crna Gora je takođe pružila veliki značaj razvoju kreativne industrije”, kazao je Presker, naglasivši da ga raduje što će na ovogodišnjem Kreativnom forumu u Ljubljani učestvovati i predstavnici Crne Gore.

Paleta 90 proizvoda, koji nose znak izvrsnosti “Made in Slovenia”, nastala je u posljednje dvije godine. Proizvodi ističu priče malih robnih marki koje izražavaju funkcionalnost, strast prema životu i prirodi, inovativne načine primjene lokalnih materijala, te nove tehnike proizvodnje koje se nadovezuju na regionalno zanatstvo i napredne tehnike održive proizvodnje.

“Dijeleći večeras lični utisak sa vama, moram kazati kako sam osamdesetih godina prošlog vijeka pohađala Školu za likovno oblikovanje i dizajn. Godinu mature proveli smo šaleći se na sopstveni račun, odnosno zbog izbora koji smo napravili, jer tada imati dizajn kao opredjeljenje bilo je u najmanju ruku smiješno. Meni nedostaje lijepi broj godina do penzije, ali sam ipak dočekala da govorim na otvaranju izložbe dizajna, što je bilo potpuno nezamislivo u periodu kada sam završavala dizajnersku školu”, kazala je Tatjana Kriještorac, sekretarka Sekretarijata za kulturu, sport i društvene djelatnosti, istakavši zadovoljstvo zbog organizovanja izložbe u Kotoru.

Moderator otvaranja izložbe ispred OJU “Muzeji” Kotor bila je Biserka Milić, menadžerka za programske politike i planiranje. Izložba će nakon Kotora biti organizovana u Podgorici.