Peraški običaji predstavljeni u Betini

„Peraški običaji – nematerijalna kulturna baština“ – tema je izlaganja koje je viša kustoskinja OJU “Muzeji” Danijela Đukić imala na 25. Forumu pomorske baštine Mediterana “Baštinske luke, festivali i događanja“ ovog ljeta održanom u Betini u Hrvatskoj.

Danijela Đukić je ovom prilikom predstavila dva važna običaja vezana je za perašku lokalnu zajednicu – Fašinadu (zaštićeno nematerijalno kulturno dobro od nacionalnog značaja) i Gađanje kokota.

Peraški običaji predstavljeni u Betini

Skup su pozdravili Kate Šikić Čubrić, direktorica Muzeja betinske drvene brodogradnje, Maria Paola Profumo, predsjednica Udruženja mediteranskih omorskih muzeja (Association of Mediterranean Maritime Museums – AMMM), David Morgan, predsjednik Udruženja evropske pomorske baštine (European Maritime Heritage), a skupu su prisustvovali brojni/e predstavnici/e muzeja iz Italije, Španije, Francuske, Slovenije, Hrvatske, Crne Gore i drugih zemalja.

Izlagano je u okviru četiri sesije: I – Pomorski festivali i događanja – primjeri dobre prakse, II – Umreženja organizacija s ciljem očuvanja i promocije pomorske baštine, III – Baštinske luke – obnova i valorizacija i IV – Budućnost tradicijskih drvenih brodova (primjeri dobre prakse).

Učesnici/e skupa su imali priliku da posjete Muzej betinske drvene brodogradnje koji je otvoren 2015. godine i da prisustvuju otvaranju muzeja na otvorenom (vanjska postavka Muzeja betinske drvene brodogradnje) gdje su mogli da vide tradicionalne drvene barke na jedra (leuti, gajete i kaići), kao i da učestvuju u regati (u okviru međunarodnog Foruma pomorske baštine Mediterana, a u organizaciji Udruženja pomorskih muzeja Mediterana).

Muzej grada Perasta je član Udruženja Mediteranskih Pomorskih Muzeja (AMMM).