Prvi festival knjiga – humanistike, kulture i umjetnosti u Crnoj Gori – FesK Kotor – Pres konferencija

Prvi festival knjiga – humanistike, kulture i umjetnosti u Crnoj Gori – FesK Kotor (FesKK) PAZI ŠTO ČITAŠ! održaće se u Kotoru od 20. do 22. decembra pod pokroviteljstvom Opštine Kotor, u organizaciji OJU „Muzeji” Kotor i JU Centra za kulturu „Nikola Đurković” Kotor, a po licenci izdavačke kuće HERAedu iz Beograda, rečeno je danas na press konferenciji u Galeriji solidarnosti.

Govorili su: potpredsjednica Opštine Kotor Ljiljana Popović Moškov, sekretarka Sekretarijata za kulturu, sport i društvene djelatnosti Jelena Vukasović, osnivačica FesK-a Zorica Stablović Bulajić, direktor OJU “Muzeji” Kotor Dušan Medin i Marija Bernard, direktorica Kulturnog centra “Nikola Đurković”. Moderatorka programa bila je bibliotekarska savjetnica u Gradskoj biblioteci i čitaonici Kotor Jasmina Bajo.

Prvi festival knjiga – humanistike, kulture i umjetnosti u Crnoj Gori – FesK Kotor - Pres konferencija

Cilj Festivala je da se skrene pažnja na značaj relevantnih sadržaja u izdavačkoj produkciji Crne Gore u oblasti humanistike, kulture i umjetnosti i afirmiše uloga izdavaštva u nacionalnoj kulturi Crne Gore, kao i da se ukaže na globalne trendove multidisciplinarnog pristupa ovim oblastima, istaknu društvena odgovornost i etički principi u sferi kulture.

Potpredsjednica Popović Moškov kazala je da se radi o izuzetnom festivalu koji se već nekoliko godina održava u Srbiji.

“Njegova prepoznatljivost je u tome što on pokušava da na jednom mjestu okupi sve vrijednosti izdavaštva iz humanistike, umjetnosti i kulture i da to prezentuje širem auditorijumu. Posebno mi je drago što je upravo Kotor grad koji organizuje po prvi put ovaj festival knjige u Crnoj Gori, jer smatram da naš grad, sa svojom kulturom, kulturnim naslijeđem, te kulturnom baštinom, to i zaslužuje” – poručila je Popović Moškov.

Trodnevni multimedijalni program pod nazivom KULTURNA BAŠTINA PRO FUTURO okupiće na jednom mjestu produkciju CANU i drugih crnogorskih izdavača, biblioteka, fakulteta, instituta, muzeja, galerija… Pored više promocija izdanja tokom svakog dana festivala predviđena je izložba starih i rijetkih knjiga Muzeja grada Perasta (OJU Muzeji Kotor), kao i okrugli sto na temu “Zelena kultura” nakon projekcije dva američka dugometražna dokumentarna filma. Gost Festivala je Udruženje izdavača iz Sarajeva (BiH).

Vukasović je istakla da će festival knjige “Pazi što čitaš” po prvi put u našem gradu promovisati ukupnu godišnju izdavačku produkciju Crne Gore, sistematizovati, vrijednovati i pružiti na uvid javnosti najznačajnije izdavačke poduhvate u zemlji, al i okupiti građane i građanke i sve voljne da u prostoru Galerije solidarnosti vide ponudu od oko 300 izabranih naslova, svrstanih u 10 oblasti (istorija, pravo, sociologija, filozofija, psihologija, ekonomija, esejistika, lingvistika, vizuelne i scenske umjetnosti, muzika, slobodno vrijeme).

“Naš cilj je da na jednom mjestu publici predstavimo najvažnija izdanja ove godine u Crnoj Gori, programsku politiku domaćih izdavača, instituta, biblioteka, muzeja, fakulteta, te da afirmišemo multidisciplinarnost kao pristup i izdavaštvo kao važnu polugu u kulturi Crne Gore” – objašnjava Vukasović.

Prvi festival knjiga – humanistike, kulture i umjetnosti u Crnoj Gori – FesK Kotor - Pres konferencija

Prvi put u Crnoj Gori biće nagrađene knjige koje ostvaruju važan naučni doprinos, doprinose inovativno-obrazovnoj praksi, kao i vrijedno reprint izdanje stare knjige koja ima obilježja neprolazne vrijednosti.

“Festival poručuje publici Pazi što čitaš, što je interes svih nas. Publika koja pazi što čita zaloga je za budućnost cijelog društva. Nudimo na jednom mjestu najvrijednije naslove svježe objavljene u Crnoj Gori, promocije nekih od tih naslova i izdavača, kao i preporuke stručnog žirija” – poručuje Vukasović.

O osobenostima festivala, te izvorištu kako je on nastao, govorila je osnivačica FesK-a Zorica Stablović Bulajić.

“Mišljenja sam da je podvig okupiti 300 knjiga iz oblasti kulture, umjetnosti i humanistike, zatim pokriti cjelokupnu teritoriju Crne Gore: od Pljevalja, pa do Podgorice, uključiti sve najvažnije institucije koje se bave izdavaštvom kojih je ukupno pedeset. Smatramo da u današnje vrijeme, kada se na neki način izdavačka scena globalno promijenila, a neke neprolazne vrijednosti ipak ostaju neprolazne, uprkos tome što se forsira kultura zabave i lakih sadržaja, smatramo da je moguće da se sve relevantne vrijednosti koje su u knjigama, objavljene i publikovane, na neki način iznesu na svjetlost dana i pokažu publici, da se vrijednuju u ravnopravnoj konkurenciji sa izdavačima. Nagrade su značajne za one koje će se i ubuduće baviti knjigom, te što će se, na neki način, podstaći publika da bude privržena ovoj vrsti literature” – kaže Stablović Bulajić.

Direktor OJU “Muzeji” Kotor Dušan Medin osvrnuo se na koncept festivala koji, kako kaže, ove godine nazvan “Kulturna baština Pro futuro”.

“Dakle, ne samo baština koja služi prošlosti i koja nas vezuje za nju, već potencijalni modeli kakvu kulturnu baštinu danas živimo, promišljamo i koje su sve mogućnosti njene upotrebe u budućnosti” – ističe Medin, navodeći da je urednica festivalskog programa Stanka Janković Pivljanin, koja je, ističe Medin, osmislila festival u tri segmenta.

“Prvi dan festivala nosi svoj krovni naziv Evropska godina kulturne baštine, drugi dan je 120 godina knjižarstva Boke kotorske 1898.-2018. godine, jedan posebno značajan jubilej.
Treći dan zove se U fokusu umjetnosti, ali naravno umjetnost je prisutna tokom sva tri dana” – pojašnjava Medin.

Bernard je istakla da festivalski program obuhvata i dvije projekcije dugometražnih, dokumentarnih filmova, koje će se održati u kinu “Boka”.

Prema njenim riječima, prvi film pod nazivom “Harmonija sa deponije” biće prikazan u petak, 21. decembra u 18 sati.

“Film se osvrće na mogućnosti koje nam pruža reciklaža i kako da iskoristimo otpad, da zaštitimo i nas i okruženje od zagađenja” – kaže Bernard, dodajući da će nakon filma u 19 i 30 početi okrugli sto i razgovori sa publikom.

Drugi film, kaže Bernard, biće prikazan u subotu, 22. decembra u 17 sati pod nazivom “Plastični okean” u izvršnoj produkciji Leonarda di Capria.

“Jako interesantan film, koji govori o zagađenju okeana, sniman je na 20 različitih lokacija širom svijeta. Ukazuje nam na probleme plastičnog otpada u vodama i uticaj toga na život u okeanima ali i na ljude. U 18 i 30 biće održan okrugli sto i razgovori sa publikom” – objašnjava Bernard, izražavajući želju da festival knjige postane tradicija u našem gradu.

Prvi festival knjiga – humanistike, kulture i umjetnosti u Crnoj Gori – FesK Kotor - Pres konferencija

Podsjetimo, festival knjiga – humanistike, kulture i umjetnosti u Crnoj Gori – FesK Kotor (FesKK) PAZI ŠTO ČITAŠ! se održava od 20. do 22. decembra od 10 do 20 sati u Galeriji solidarnosti u Starom gradu, a filmovi i okrugli sto u kinu Boka, odnosno multimedijalnoj sali Kulturnog centra „Nikola Đurković”.

Svečano otvaranje festivala je 20. decembra u 19 sati u Galeriji solidarnosti, gdje će se istog dana u podne otvoriti i izložba stare i rijetke knjige Muzeja grada Perasta. Uručenje priznanja biće trećeg dana, prilikom svečanog zatvaranja Festivala u 19 sati i 30 minuta.

Izvor: Radio Kotor