Učenici Gimnazije snimaju promotivni film o OJU “Muzeji” Kotor

Učenici kotorske Gimnazije u okviru svojih vannastavnih aktivnosti pripremaju promotivni film o Opštinskoj javnoj ustanovi “Muzeji” Kotor, koji ova obrazovna ustanova realizuje kroz program saradnje sa lokalnom zajednicom.

Vrijedno kulturno nasljeđe privuklo je pažnju kotorskih gimnazijalaca čiji film, na kojem su kroz istraživanje najzanimljivijih tema, snimanje te postprodukciju radili više nedjelja, omogućuje OJU “Muzeji” Kotor kvalitetniju turističku i promociju na online platformama.

Na filmu, koji će biti urađen na više jezika, učestvovali su učenici drugog, trećeg i četvrtog razreda, predvođeni profesoricom engleskog jezika Anom Kašćelan.

“Naša škola već godinama ima projekte saradnje sa lokalnom zajednicom. Osim toga što učenici mogu da primjene znanja iz stranog jezika, uz korišćenje savremene tehnologije, cilj projekta je da se pruži širi društveni doprinos”, kazala je Kašćelan, dodavši kako je 2013. godine film učenika ove škole nagrađen na konferenciji UNESCO-vih gradova u Meksiku.

Kod izrade ovogodišnjeg filma, snimljene su sve organizacione jedinice OJU “Muzeji” Kotor, tako da su učenici imali priliku da se upoznaju sa svime što baštine Muzej grada Perasta, Lapidarijum i Galerija solidarnosti, kao i Crkva sv. Pavla, u kojoj se nalazi isposnica blažene Ozane.

“Tokom izrade filma još bolje smo se upoznali sa našim bogatim kulturnim nasljeđem, a i sa radom muzeja koji se nalaze u gradu. Svaki segment ustanove zanimljiv je na svoj način”, kazala je Maja Vulović koja je bila zadužena za snimanje.

Ispred kamere je, između ostalih, stajala Ina Cicović.

“Prvobitni plan je bio da se film uradi na engleskom jeziku, međutim, sada već razmišljamo da bude i na španskom, italijanskom, francuskom, pa i turskom. Priprema materijala i njihovo prevođenje značajno je iskustvo za nas, a jako zanimljivo bilo je i na samim snimanjima”, kazala je Cicović.

U izradi filma učestvuju Maja Ćatović, Milica Kašćelan, Ivana Sjeran, Ema Waldegg, Ivan Radoničić, Ksenija Koprivica, Ina Cicović, Dejana Nikolić, Maja Vulović, Stefan Lazarević i Ivana Lučev.

Premijerno prikazivanje filma biće na tradicionalnom novogodišnjem koktelu koje krajem decembra organizuje Opštinska javna ustanova “Muzeji” Kotor.