Autorsko veče Dragane Kršenković Brković u Galeriji solidarnosti

OJU „Muzeji” Kotor i Hrvatsko građansko društvo Crne Gore – Kotor, povodom Međunarodnog dana knjige, organizuju u utorak, 23. aprila 2019. godine „Autorsko veče Dragane Kršenković Brković”.

Veče će biti održano u Galeriji solidarnosti, u Palati Pima, sa početkom u 19 časova. Razgovor sa književnicom o njenom romansijerskom radu vodiće književni kritičar Vlatko Simunović, dok će ispred ustanove goste pozdraviti Marina Dulović, profesorica.

„Dragana Kršenković Brković pripada onom krugu savremenih crnogorskih pisaca – spisateljica koji nijesu u dnevnoj i markentiškoj žiži tekućeg književnog života, ali čije književno djelo pripada onom što je danas najbolje u crnogorskoj literaturi“, zapisao je književnik i književni kritičar Borislav Jovanović„Sve što je ova autorica napisala ima domet književne dostojnosti, tematske koherentnosti i recentne iskazanosti, odnosno, forme znakovite savremenim i idućim literarnim tokovima.“

Autorsko veče Dragane Kršenković Brković u Galeriji solidarnosti

„Djela Dragane Kršenković Brković su vitalna, puna nadstvarne slikovitosti“, istakao je u jednom svom tekstu književni kritičar Vlatko Simunović. „Imamo pred sobom knjige spisateljice koju karakteriše estetska upornost u traženju savršene uzvišenosti ljepote življenja, stvarnih i mogućih ljudskih ljepota.“

Catherine Taylor-Skarica, profesorica sa Kalifornijskog univerziteta Berkli, u obrazloženju zašto je odlučila da uvrsti pripovijetku Vatra u Aleksandriji u silabus Katedre za slovenske jezike i književnost (2007), naglasila je: „Mene privlači ova priča za rad sa studentima zbog pogleda na Sredozemlje kao nadpolitičku kulturnu cijelinu i zbog univerzalne važnosti sačuvanja ljudskih saznanja kroz vjekove.“

Dragana Kršenković Brković autorka je romana Atelanska igra i Izgubljeni pečat, zbirki pripovijedaka Vatra u Aleksandriji i Gospodarska palata, zbirke jednočinki Iza nevidljivog zida, monografije Poetika prolaznosti: Organizacija vremena u „Ranim jadima“ Danila Kiša, kao i knjiga za djecu – Tajna plavog kristala, Duh Manitog jezera, Muzičar s cilindrom i cvijetom na reveru, Modra planina i Tajna jedne Tajne.

Diplomirala je na Fakultetu dramskih umjetnosti, katedra za dramaturgiju, Univerziteta umjetnosti u Beogradu, i na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Beogradu. Magistrirala je na Filozofskom fakultetu, Nauka o književnosti, Univerziteta Crne Gore. Bila je gostujuća književnica i stipendistkinja Hubert H. Humphrey Programa, OeAD, The Austrian Federal Chancellery & KulturKontak Austria, Nemzeti Kulturalis Alap (The National Cultural Fund of Hungary), Apexart-a, Art Omi, The Whiting Foundation i UNESCO-a u Njujorku, državi Njujork, Washington DC, Kaliforniji, Beču, Gracu, Pečuju, Bolonji, Bratislavi i na Rodosu.

Međunarodni dan knjige (International Day of the Book) UNESCO je ustanovio 1995. godine kako bi se promovisalo čitanje, objavljivanje knjiga i zaštita autorskih prava. Veza između ovog datuma i knjiga datira iz 1923. godine kada su španski knjižari odlučili da odaju počast Servantesu, koji je umro na taj dan. Ujedno, 23. april se smatra datumom smrti Vilijama Šekspira.

Dobrodošli!

OJU „MUZEJI“ KOTOR