Bogat program povodom obilježavanja 40 godina od zemljotresa u Kotoru (1979–2019)

OJU ,,Muzeji“ Kotor, u saradnji sa Opštinom Kotor i JU Kulturni centar „Nikola Đurković“ Kotor, povodom obilježavanja 40 godina od zemljotresa u Kotoru (1979–2019), organizuju u ponedjeljak, 15. aprila u Kotoru bogat i cjelodnevni program.

PROGRAM:

Program obuhvata dokumentarno-umjetničku izložbu „Osluškivanje zidova koji govore”, autora arhitekte profesora Aleksandra Radojevića, izložbu fotografija „Kotor od zemljotresa do danas“ koju je koncipirao dr Stevan Kordić, okrugli sto „Četrdeset godina od zemljotresa u Kotoru“, naučni skup „Zaštita kulturne baštine Kotora od zemljotresa do danas“, kao i projekciju filma „Sjećanje na 15. april 1979. godine“ Radio Televizije Crne Gore.

Bogat program povodom obilježavanja 40 godina od zemljotresa u Kotoru (1979–2019)Izložbu „Osluškivanje zidova koji govore” u Crkvi Sv. Pavla, kojoj će prethoditi pozdravna riječ predsjednika Opštine Kotor Vladimira Jokića, Boška Mačića, predsjednika Opštine Kotor od 1974. do 1981. godine, i direktora OJU ,,Muzeji“ Kotor Dušana Medina, otvoriće u 9:20 časova prof. dr Ilija Lalošević.

Za 10 časova u Crkvi Sv. Pavla, planiran je okrugli „Četrdeset godina od zemljotresa u Kotoru“, dok će u podne na Trgu od Oružja Bokeljska mornarica odigrati kolo.

Naučni skup „Zaštita kulturne baštine Kotora od zemljotresa do danas“ biće organizovan u Crkvi Sv. Pavla sa početkom u 16 časova.

Dokumentarnu izložbu fotografija „Kotor od zemljotresa do danas“, koju je koncipirao dr Stevan Kordić, u Galeriji solidarnosti u 19 časova otvoriće predsjednik Opštine Kotor, Vladimir Jokić.

Film „Sjećanje na 15. april 1979. godine“ prikazivaće se od 20.30 časova u kinu „Boka“.

Obilježavanje jubileja pomogli su i podržali Bokeljska mornarica, Uprava za zaštitu kulturnih dobara Crne Gore – Područna jedinica Kotor, Pomorski muzej Crne Gore Kotor, Državni arhiv Crne Gore – Istorijski arhiv Kotor, JU „Crnogorska kinoteka”, Radio i Televizija Crne Gore, Matica crnogorska – Ogranak Kotor, Škola za osnovno i srednje muzičko obrazovanje „Vida Matjan” Kotor, Direkcija za uređenje i izgradnju Kotora i JU „Muzeji i galerije“ Budve.

Dobrodošli!

OJU ,,MUZEJI“ KOTOR