Izložba fotografija Zdravka Velimirovića otvorena u Galeriji solidarnosti

Izložba fotografija “Kotor okom Zdravka Velimirovića” otvorena je u Galeriji solidarnosti, gdje su, osim fotografija o Kotoru i Crnoj Gori, predstavljeni i Velimirovićevi dokumentarni filmovi posvećeni Kotoru, “Kako spasiti grad” i “U spomen slavne mornarice”.

O djelu i životu Zdravka Velimirovića, jugoslovenskog reditelja, scenariste i profesora filmske režije, govorio je novinar Dušan Davidović koji je, otvarajući izložbu, ustvrdio kako se Velimirović još jednom predstavlja gradu za koji je toliko vezan.

“Dolaskom sa porodicom iz Cetinja u Kotor, Zdravko je u našem gradu stekao gimnazijsko obrazovanje, ali i prihvatio specifičan način života Kotora toga vremena koji mu je, kako je rado isticao, pomogao da se kasnije uključi u intenzivne tokove velegrada. Uostalom, u autobiografskim bilješkama Zdravko je izdvajao Cetinje i Kotor kao gradove koji su posebni u njegovom životu, ali i kojima se vraćao kasnije kroz plodno stvaralaštvo”, kazao je Davidović.

Na kanskom festivalu ovog je ljeta prikazan rimejk Velimirovićevog filma “Dan četrnaesti”, a pamte se i njegova druga filmska ostvarenja koja je radio sa poznatim glumcima. Inspirisan Kotorom i Bokom, snimio je pet kratkih i jedan dugometražni film o Kotoru. Velimirović, dobitnik brojnih domaćih i međunarodnih nagrada, bio je redovan član Crnogorske akademije nauka i umjetnosti, a umro je 2005. godine u Beogradu.

Na otvaranju izložbe u govorio je i Mladen Velimirović, potvrdivši očevu vječitu inspiraciju Kotorom. “Ova izložba upriličena je u prostoru koji se nalazi preko puta nekadašnjeg stana mog djeda Luke, profesora i direktora Gimnazije u Kotoru, gdje je moj otac stanovao u kući Buća na prvom spratu.”

U otvaranju izložbe ispred organizatora, Opštinske javne ustanove “Muzeji” Kotor, učestvovala je Mileva Mršić.