Projekat “Duga tradicija pomorskih nauka” – Predavanje Danijele Đukić i Nikole Peranovića

U okviru projekta “Duga tradicija pomorskih nauka”, koji Muzej grada Perasta realizuje u saradnji sa Srednjom pomorskom školom iz Kotora, danas je za učenike 3. i 4. razreda ove obrazovne ustanove održano predavanje o značaju pomorstva i trgovine, uz poseban osvrt na slavne pomorce iz Perasta.

Danijela Đukić, rukovoditeljka Muzeja grada Perasta, govoreći o uticaju pomorstva na život, govor i običaje, istakla je kako prevashodno Bokeljska mornarica, Bokeljska noć i legende o nastanku Kotora predstavljaju dio važnog pomorskog nematerijalnog nasljeđa.


Ističući značaj muzejskih predmeta i pokretnih kulturnih dobara koji se nalaze u Muzeju grada Perasta, ukazala je na doprinos pomorstva i pomorske trgovine životu i razvoju kotorskih naselja koja su danas pod zaštitom UNESCO-a.

Kapetan duge plovidbe Nikola Peranović, upoznavajući buduće pomorce sa životnim i radnim pravilima na brodu, naglasio je kako se, uz radnu sposobnost i vještine, na brodu ocjenjuje sveukupno ponašanje pomoraca, prije svega poštovanje hijerarhije i odnos prema obavezama.

Projekat “Duga tradicija pomorskih nauka”, čiji je naglasak na edukaciji i širenju svijesti o pomorstvu i pomorskom nasljeđu, podržala je Balkanska mreža muzeja, gdje je član i Opštinska javna ustanova “Muzeji” Kotor.