Izložba radova Tamare Ćetković – “Paralelni svijet”

“Paralelni svijet” – naziv je izložbe plakata i digitalnih grafika ljubljanske likovne umjetnice Tamare Ćetković koja je 25. juna otvorena u kotorskoj Galeriji solidarnosti.

Izložbu ostvarenja Tamare Ćetković otvorio je Janko Ljumović, profesor produkcije na Fakultetu dramskih umjetnosti sa Cetinja. „Pred nama su radovi čiji je naručilac unutrašnja potreba za zaštitu od agresivnog spoljnjeg svijeta, bezličnog materjalizma, uništavanja životne sredine, kršenja ljudskih prava do intimnih situacija koje donosi život poput patnje, samoće, boli. U otporu toj agresiji autor se služi istim umjetničko – tehnološkim alatima kojima je agresija i pokrenuta” – rekao je Ljumović.

Izložba radova Tamare Ćetković - “Paralelni svijet"

„Grafički dizajn i konceptualna umjetnost, u simbiozi ili pojedinačno, redefinišu mnoga tradicionalna poimanja umjetnosti, društva, kulture, politike, ekonomije. U svim tim poljima zatrpani smo porukama, koje upravo u formi plakata, uživo ili sa ekrana, dopiru do nas. Radovi Tamare Ćetković predstavljaju kompleksan odgovor na mnoštvo pitanja koja ulaze u polja različitih identiteta. Oni uspostavljaju vrlo osobenu kulturu sjećanja, koja snagom konstruisanog vizualnog sadržaja uključujući riječi, simbole, fotografije, logotipe, citate, tvore simboličnu geografiju koja nadilazi postojeće granice stvarnosti” – istakao je Ljumović.

Autorka Tamara Ćetković je izrazila zadovoljstvo što izlaže baš u Galeriji solidarnosti zato što je solidarnost snažan povod za nju kao umjetnicu. Ukazala je na svoje crnogorske korijene i na to koliko joj mješavina različitih, nekad često i suprostavljenih kultura, stvara emocionalni ekstrem od koga se “svojim umjetničkim izrazom čisti”.

Izložba radova Tamare Ćetković - “Paralelni svijet"

Moderatorka večeri je bila Mirjana Vukasović.

Tamara Ćetković, rođena je 1971. u Ljubljani. Nakon završene Srednje škole za dizajn i fotografiju, studirala je na Akademiji za likovnu umjetnost i dizajn. U kontinuitetu 25 godina aktivna je u nezavisnoj profesiji grafičkog dizajnera sa statusom samostalnog kulturnog radnika. Radila je kao grafička dizajnerka i umjetnička direktorka od 1994. mnogih reklamnih agencija i kreativnih studija, kao i na mnogim regionalnim i međunarodnim dizajnerskim i umjetničkim projektima.