IZLOŽBA Zbirka Večerina – Jadran nadahnuće

„Zbirka Večerina – Jadran nadahnuće” – naziv je izložbe koja je otvorena večeras u Galeriji solidarnosti u Starom gradu. Publici je predstavljena izuzetna zbirka slika hrvatske i crnogorske obale koje su od sredine 19. do sredine 20. vijeka radili hrvatski, austrijski, njemački, italijanski, mađarski, francuski i engleski umjetnici i umjetnice.


Publici se najprije obratila vd direktorke OJU „Muzeji” Slađana Mijanović koja je pozdravila prisutne i, između ostalog, rekla da ova izložba „pruža mogućnost svima nama da osjetimo snažnu vezu jadranskih ljudi, ljudi istog horizonta koji žive uz more i sa morem, da osjetimo da smo dio jedne iste kulturne mreže koju pletu ista nasljeđa i iste navike”.
Generalna konzulica Republike Hrvatske u Kotoru Jasminka Lončarević je kazala da je ova izložba jedinstvena prilika da „vidimo sebe očima i rukama likovnih majstora”. „Ono što želim istaknuti je da upravo ovakvi događaji pridonose boljem razumijevanju važnosti duhovne, kulturne, povijesne i prirodne baštine Jadrana koji nas identitetski snažno određuje i ujedno povezuje u jedan kulturni prostor” – kazala je generalna konzulica Lončarević i poručila da moramo činiti da Jadran ostane nadahnuće upravo saradnjom Crne Gore i Hrvatske u čuvanju kulturnih i prirodnih vrijednosti i dobara jadranskog podneblja.

Zbirka Večerina - Jadran nadahnuće Zbirka Večerina - Jadran nadahnuće

Na otvaranju izložbe je govorio i vlasnik zbirke Duško Večerina. „Izložba Jadran nadahnuće predstavlja impresiju evropskih akademskih likovnih umjetnika po dolasku na istočnu obalu Jadrana. Posljedica je to osnivanja brodskog prevoznika, austrijskog Lojda u Trstu i uspostavljanja redovne brodske linije 1838. godine, koja povezuje Trst, Dubrovnik i Kotor, s presjedanjima u Malom Lošinju, Zadru, Šibeniku, Splitu, Hvaru i Korčuli te od 1843. i u Rijeci“ kazao je Večerina i dodao da su izložene slike prvih profesora zagrebačke likovne akademije te da su „evropski umjetnici toga vremena bili su impresionirani ne samo krajolikom nego i izgledom naših žitelja, posebno ljepotom žena i gordošću muškaraca“. „Zbirka je nastajala tokom dva desetljeća i kako je rasla, u meni je rasla i želja da je, osim hrvatske, upozna i crnogorska publika – osobito vi Bokelji, jer je na ovim djelima iscrtano zajedničko jadransko kulturno nasljeđe“ – rekao je Večerina publici i zahvalio organizatorima.
Izložbu je otvorio predsjednik Opšine Kotor Željko Aprcović koji je tom prilikom rekao: „Različite tehnike – grafike, akvarela, ulja na platnu i crteža najbolje oslikavaju bogatstvo obale od Pule do Dubrovnika, pa sve do južnog dijela Crnogorskog primorja, daju posebnu draž i motivišu publiku da sagleda svu kompleksnost prisnosti, a opet jasno prikazanu raznovrsnost ovih predjela sa motivima koji, po mom dubokom ubjeđenju, ostavljaju bez daha.“ On je dodao da se silna nadahnutost Jadranom kolekcionara Duška Večerine vidi se i u činjenici što mu je ostvarena želja tivatski pejzaž poznate autorke Naste Rojc. „Ovakvim izložbama se najbolje može prenijeti strast kolekcionara, hvala vam što ste odlučili da baš u susret prazniku opštine Kotor naši sugrađani i turisti uživaju u 84 posebno izabrana umjetnička djela“ zaključio je predsjednik Opštine Aprcović i izložbu „Zbirka Večerina – Jadran nadahnuće“ proglasio otvorenom.
U programu je učestvovao mandolinski orkestar „Tripo Tomas”.
Izložba „Zbirka Večerina – Jadran nadahnuće”, koja je organizovana u susret prazniku opštine Kotor, ostvarena je u saradnji Generalnog konzulata Republike Hrvatske, Opšine Kotor i OJU „Muzeji” uz finansijsku podršku Ministarstva vanjskih i evropskih poslova Republike Hrvatske.
Publika će izložbu moći da pogleda do 30. novembra.