Komemoracija povodom smrti Dragane Lalošević, rukovoditeljke Muzeja grada Perasta

Komemoracija povodom smrti Dragane Lalošević, etnološkinje i rukovoditeljke Muzeja grada Perasta, održana je sinoć u palati Bujović u Perastu.

Lalošević je stručnim znanjem i ličnim angažovanjem dala nemjerljiv diprinos razvoju ove ustanove, proučavanju i zaštiti kulturnog nasljeđa.

Nakon odavanja pošte minutom ćutanja, direktorka Opštinske javne ustanove “Muzeji” Kotor mr Slađana Mijanović naglasila je kako je Dragana radni vijek provela upravo u palati Bujović.

“Među starinama i dragocjenostima, peraškim i bokeljskim, radila je kao etnološkinja, prebirajući od veza, košulja, ćemera, preko mandolina, dvogleda, žutih slika i pisama, do ljutih noževa, pušaka i svega što je čovjek vještom rukom pravio da služi i traje. Živjela je svoj vijek uz prohujale vjekove ovog kraja i ljudi. Dragana je bila tu da pouči, ohrabri, zamijeni, podrži, da teškoću učini lakšom, a izlaz iz problema bližim. Draga naša Dragana, u ime OJU Muzeji, čija si bila direktorka hvala ti do neba. Ponosni smo što si bila dio našeg kolektiva i srećni smo što smo te poznavali”, istakla je Mijanović.

Biserka Milić, menadžerka za programske politike i planiranja, govorivši u ime kolektiva, kazala je da je peraški muzej bio uistinu Draganin dom.

“Koliko je njen dom bila palata Bujović, znala je često reći da Perast smatra djelom sebe same i djelom svoje duše. Pričala je da je svoje najradosnije i najteže trenutke voljela da podijeli sa Perastom. Smatram da nas je naučila na koji način i mi treba da ga doživimo. Boka je bila njen prostor, sve što je bilo vezano za nju budilo je interesovanje kod nje kako profesionalno tako i lično. Kotor, grad gdje je živjela, smatrala je svojom kućom, a druga njena adresa bila je i ostaće zauvijek Perast i ovaj muzej. Bila je profesionalac koji je vizionarski sprovodio svoje ideje, jedan od izuzetnih studenata, te je etnologiju kao nauku izučavala do najsitnijih detalja do kraja svog radnog i životnog vijeka”, kazala je Milić.

Dragana je, uz poslove u muzeju, bila od pomoći i drugim institucijama i organizacijama koje su dio kulturnog života grada Kotora.

“Voljela bih da istaknem da je često znala pomenuti da ima veliku želju da Muzej grada Kotora zaživi i da bi se to moralo desiti u što bližoj budućnosti. Smatrala je da grad kao što je Kotor, mora da ima svoj gradski muzej i da je velika manjkavost što ga već nema. Bila je posebno srećna i ponosna što smo zbirku porodice Visković, koju baštini Muzej grada Perasta, uspjeli da statusom dovedemo do legata i na taj način ga trajno zaštitimo. Lično smatram da joj je posebno bila draga izložba “Jatagani – kad oružje progovori ljepotom” iz njene etnografske zbirke, kao i izložbe “Crnogorska savremena u baroknom Perastu”, na kojoj su bili izloženi radovi Petra Lubarde, Miodraga Dada Đurića, Fila Filipovića, Voja Stanića, kao i izložba slika i crteža ratka Odalovića i Draška Dragaša, na čijim je postavkama u Muzeju grada Perasta radila”, kazala je Milić, naglasivši kako je Dragana posebno voljela rad sa djecom.

Od Dragane se emotivnim riječima oprostila i njena dugogodišnja prijateljica Dubravka Jovanović, članica Savjeta Opštinske javne ustanove “Muzeji” Kotor.

“Na ovom mjestu i u ovom trenutku ispija se ćutanje sa tugom na vijest da nam je otišla Dragana. Prolaze u meni slike brzinom samog života, koji se stalno troši i osipa. Kada vas neko u ovim poznim godinama oslovljava sa nadimkom kojim su vas samo najdraži u kući zvali, onda su to one neraskidive zlatne niti. Pesnica sudbine je prejaka, u ovom životu nije lako mrijeti. Što ti reći danas, na rastanku. Poslije tebe noć ova u muzeju peraškom ispija ćutanje s tugom. Miruj Gaga i negdje tamo snivaj”, kazala je Jovanović.

Dragana Lalošević biće sahranjena danas u 15 sati, na Gradskom groblju u Škaljarima.