Predavanje Andrije Ramadanovića o švajcarskoj helebardi

„Uspon i pad – kraj jedne epohe” – naziv je predavanja o švajcarskoj helebardi koje je 2. jula u Crkvi Svetog Pavla održao Kotoranin Andrija Ramadanović.

Predavanje Andrije Ramadanovića o švajcarskoj helebardiPredavanje je najavila kustoskinja istoričarka mr Jelena Radonjić, koja je pozdravila sve prisutne i bliže predstavila svog kolegu Andriju Ramadanovića, ističući da je riječ o čovjeku neobičnih zanimanja i afiniteta, pasioniranom poznavaocu i obožavaocu prošlosti i kulturne baštine, a posebno oružja. Ona je istakla značaj njegove posvećenosti starom oružju i naglasila da su znatni i trud i vrijeme da bi se izradilo hladno oružje po srednjovjekovnim uzorima.

„Zbirka nacrta Andrije Ramadanovića, kao i njegovih gotovih replika, impozantna je što je publika imala priliku da vidi u više navrata” – rekla je Radonjić.

Na početku predavanja Ramadanović je govorio o geografskom prostoru i prošlosti Švajcarske, zemlje gdje je helebarda u znatnoj mjeri korišćena tokom prethodnih vjekova, potom o samom načinu izrade i upotrebe pojedinih tipova helebarde kroz 15. i 16. vijeka. Osvrnuo se i na to ko su bili vojnici koji su koristili tu vrstu naoružanja, govorio o znanjima i vještinama koje su posjedovali, te njihovom ratničkom karakteru i očekivanom porijeklu.

Predavanje Andrije Ramadanovića o švajcarskoj helebardi

Andrija Ramadanović je tokom predavanja imao i prezentaciju samog oružja demonstrirajući njegovo korišćenje tokom borbe.